FOTO Parcurile de distracţie din lume prind viaţă în Bihor
0Animalele minunate care îi distrează pe copiii din întreaga lume, în parcurile de distracţie, prind viaţă chiar în judeţul Bihor.
Într-o hală nu foarte mare, cei câţiva angajaţi îşi pun toată pasiunea şi dăruirea atunci când vine vorba să dea viaţă unor personaje de animatronică.
Muncesc ore întregi în praf şi miros înţepător de vopsea, dar pasiunea cu care îşi fac meseria depăşeşte orice obstacol. În timp ce unii modelează creaturiile, alţii le sculptează, sau le asamblează ori le dă culoare. Aşa se desfăşoară activitatea zilnică a singurei fabrici de animatronică din Oradea, care a luat fiinţă în anul 2008 în oraşul de pe Criş.
“Se lucrează la foc continuu cu pasiune, îndemânare şi imaginaţie. Suntem foarte atenţi la detaliu pentru că el face diferenţa. Ne concentrăm şi pe mărimea robotului, cu cât este mai apropiată de realitate cu atât este mai impresionat pentru cumpărător sau pentru vânzător. Ochii clientului spun dacă produsul este unul bun sau nu”, ne-a mărturisit Marius Eugen Salvan, sculptor în atelierul de roboţi.
A lăsat SUA pentru Oradea
Tânărul Dorin Hirţe (31 de ani) a absolvit la Universitatea din Oradea o facultate, un master şi un doctorat în robotică. Partea de animatronică a desluşit-o în job-urile din Canada, Germania, Anglia sau SUA. Şi-a dat seama că această latură îl atrage foarte mult aşa că s-a întors acasă unde de peste cinci ani se poate lăuda cu produsele sale care ajung în diferite colţuri ale lumii.
“Această meserie este o aventură. Trebuie să duci un produs de la o idee la o formă. Cererea de din afară este foarte mare şi trebuie să realizăm produse de mare calitate care să le concureze pe cele realizate în fabricile din alte ţări”, susţine Dorin Hirţe, directorul atelierului de roboţi.
Mai bine de 95% din cererea pentru aceste produse vine de la parcurile de distracţie. Fie că este vorba despre India, Germania, Spania, Franţa sau orice altă ţară din lume. Până la produsul finit drumul nu e deloc scurt. În primă fază are loc o întâlnire cu clientul, care îşi expune dorinţa. Se face o schiţă a produsului dorit, o schiţă pe care scultorul îşi pune larg amprenta. Urmează munca propriu zisă. Sculptarea, modelarea, pictarea şi asamblarea. După săptămâni bune de muncă, săptămâni în care zeci de mâini şi minţi pline de imaginaţie trudesc din greu, produsul este gata pentru export.
“Cel mai mare astfel de produs, fabricat până acum, a fost un dinozaur realizat la o scară de 1 la 1. A măsurat 4.20 metri lungime, 1.70 metri înălţime şi a cântărit şi nu mai puţin de 160 de kilograme. Angajaţii au muncit trei luni la finalizarea lui dar a meritat, mai ales că uriaşul a ajuns tocmai în India, în faţa unui centru comercial. “Reacţia copiilor îţi spune dacă produsul este unul reuşit sau nu. Copiii sunt criticii supremi ai produselor”, a afirmat Dorin Hirţe
Cum cererea pentru aceste produse este una mare, şi bucuria este pe măsură. O umbră de regret se simte în vocea orădeanului atunci când este întrebt câte din aceste cereri sunt din ţară. Răspunsul lui este sec şi tăios. Niciuna. Şi asta nu pentru că astfel de “jucării” nu s-ar găsi şi la noi, ci entru că se preferă cumpărarea lor de dinafară.
Preţul unui astfel de robot porneşte de la 200 de euro şi, în funcţie de mărimea lui, de mişcările pe care le face sau de sistemul electronic folosit, poate ajunge la 20.000 de euro.
Poveştile prind viaţă într-o fabrică din Bihor
Un alt loc unde obiectele de decor care împânzesc parcurile de distracţie din lume se găseşte la Oşorhei, o localitate situată la aproximativ 10 kilometri de Oradea. Este singura firmă din România de escenomatică, care produce tematizare integrală interioară şi exterioară pentru parcurile de distracţie din întreaga lume.Disneyland Paris, Aquarium Arizona, Legolend Billund, Danemarca, PortAventura-Spania, Galaxy Park Sevilla sunt doar câteva dintre locurile în care au ajuns creaţiile artiştilor bihoreni şi nu numai.
Producătorul specializat în medii tematice, carusele tematizate, de groază şi animaţie cu roboţi este o companie internaţională care a apărut în România, în oraşul bihorean Aleşd, în anul 2005. Între timp firma şi-a mutat sediul mai aproape de Oradea, şi au accesat fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea investiţiei.
Minunile realizate în cele două hale imense de la Oşorhei ajung, după ore multe de mună şi migală, la clienţi din întreaga lume. Fie că este vorba despre scenografie pentru teatru, film sau tv, desing, efecte de sunete şi lumini sau chiar efecte mecanice speciale.
Meşterii iscuţi care dau viaţă acestor creaţii folosesc o varietate de materiale, de la ciment la fibră de sticlă, răşini, lemn, metal, aluminiu, spume poliuretanice, plastic sau polispan Toate acestea sunt atent prelucrate în atelier, iar la final produsul ia drumul exportului.
„ Oamenii îşi doresc să se distreze în timpul lor liber, îşi doresc să se distreze în special în parcurile de distracţie. Au nevoie de aventură şi amintiri unice, memorabil., Noi încercăm să le oferim aşa ceva prin produsele pe care le creem. Nu pornim în realizarea lor fără să nu avem în spate o poveste captivantă care să-l atragă pe vizitator. Baza pentru acest lucru este reprezentată de mediile tematice complete, cu o poveste captivantă ca punct de pornire” a afirmat Andreea Macsim, manager resurse umane în cadrul firmei.
Străinii impresionaţi de capodoperele bihorenilor
O balenă de 14 metri lungime a ajuns în Portugalia şi a făcut obiectul unei ştiri, iar o lucrare tematică la un hotel din Croaţia, prilej cu care un spaţiu obişnuit a fost transformat într-unul acvatic, a fost o altă operă de care bihorenii au fost mândri că le poartă semnătura.
“Departamentul de Artă este locul unde prinde viaţă orice proiect al companiei. Acolo sunt create primele schiţe de către echipele de designeri iscuţi ”, afirmă Andreea Macsim.
În cele două hale ale firmei lucrează peste 100 de muncitori, dar şi zece străini care se ocupă mai mult de formare, fiind specializaţi în sculptură, design sau pictură.
Şi de această dată, cererea este una foarte mare şi vine de dincolo de graniţele României.