FOTO Meşterii italieni pavează centrul Oradei. Impresionante evantaie din piatră cubică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de meşteri italieni se ocupă de pavarea Pieţei Unirii. Pavajul se execută din porfir, piatră cubică pe partea carosabilă şi dale de dimensiuni mari, pe partea pietonală, iar pe porţiunea centrală şi în zona ansamblului Duiliu Marcu se va folosi piatră trani, de culoare bej. Au fost  realizezate primele „evantaie” din piatra cubică care vor acoperi viitorul traseu rutier din zona centrală.

A fost ales porfirul pentru Piaţa Unirii din Oradea,  întrucât este o rocă vulcanică foarte rezistentă, în nuanţe calde, roşiatice, care prezintă rugozităţi ce nu permit alunecarea. Rosturile vor fi etanşeizate cu o răşină specială, rezistentă în timp, care nu permite pătrunderea apei şi asigură confort pentru circulaţia pietonilor.

Reprezentanţii firmei din Italia au început lucrările de montare, astfel că s-au montat rigolele deschise din granit, iar acum se lucrează la cubeţii de porfir. După ce se va monta întreg ansamblul de porfir, rosturile vor fi închise cu o răşină specială care va asigura elasticitate întregii lucrări, iar în final va conferi un confort suficient, inclusiv pentru doamnele care vor purta pantofi cu toc, urmând ca pe măsură ce sunt turnate suprafeţele de beton, să se monteze piatra şi dalele cu care va fi acoperită piaţa.

Piatra cubică va fi amplasată doar pe partea carosabilă, fiind dispusă radial pentru a asigura o suprafaţă adecvată circulaţiei maşinilor. Pentru zona destinată circulaţiei pietonale se vor utiliza dale din porfir de dimensiuni mari, iar treptele, rigolele şi zonele de trecere vor fi din granit auriu.

Potrivit lui Nelu Maghiar, managerul de proiect, lucrările de pavare a pieţei se vor încheiea undeva la mijlocul lunii octombrie a acestui an. Până în acest moment s-au realizat lucrările de canalizare pluvială, în bună parte s-au realizat reţelele electrice, iar RDS &RCS a realizat canalul tehnic în care se introduc toate cablurile.

Pe tronsonul cuprins între str. Iuliu Maniu şi str. Vasile Alecsandri s-au construit reţele care să asigure alimentarea cu apă pentru fiecare copac în parte şi pentru fiecare zonă de verdeaţă.

„Am convenit cu reprezentanţii Bisericii Sf. Nicolae să ne permită să montăm un post TRAFO în curtea bisericii, lucru care va genera o economie de circa 30% a energiei electrice pe care o va folosi această zonă”, a precizat viceprimarul Mircea Mălan.

Chiar dacă lucrările avansează de la o zi la alta, şi problemele apar cam cu aceeaşi frecvenţă. Astfel, în Piaţa Unirii, executivul nu a obţinut avizul pentru mutarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul în parcul cu acelaşi nume (fostul Olosig), motiv pentru care a trimis la Ministerul Culturii documentaţie pentru un alt amplasament, cel din Parcul 22 Decembrie. Agenţia de Protecţia Mediului nu a autorizat tăierea celor zece stejari de-a lungul aliniamentului Pasajul Vulturul Negru, respectiv Biserica cu Lună.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite