(FOTO) Bizoni cu carne de lux, crescuţi în Bihor, la o fermă deținută de un austriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Şinteu a fost inaugurată prima fermă de bizoni americani din România. Un austriac a investit până acum 400.000 de euro, pentru a transforma localitatea Şinteu într-un paradis turistic şi vânătoresc.

Mai mulţi bizoni americani, importaţi din Germania, care costă între 3.000 şi 6.000 de euro bucata, au ajuns pe pământ românesc, la Şinteu, în judeţul Bihor. Ferma de bizoni de la Şinteu este prima de acest gen din ţară. Ea reprezintă deocamdată o investiţie de 400.000 de euro, din partea unui om de afaceri austriac numit Christian Friedl, care crede în potenţialul turistic al zonei.

„Cu cinci ani în urmă am fost la vânătoare de urşi, la Braşov. Atunci m-am îndrăgostit de acestă ţară”, spune Friedl, care în Austria are o fabrică de mobilă. Intrând în contact cu Ovidiu Bârgău, fost organizator al vânătorilor de mistreţi de la Balc, Friedl a reuşit să pună bazele unei afaceri inedite pentru România, axată pe rezonanţa numelui de bizon american.

Fără colesterol

Austriacul spune că a ales să aducă 20 de bizoni la Şinteu pentru că sunt nişte animale speciale, care pot atrage turişti din toate colţurile lumii. „Nimeni nu ar veni aici ca să vadă vaci obişnuite”, punctează pragmatic autriacul.

Carnea de bizon american este considerată o delicatesă, fiind extrem de săracă în colesterol. Kilogramul de muşchi de bizon american costă minimum 85 de euro. Cei 19 bizoni cu „carne de lux” reprezintă doar primul pas din proiectul austriacului de a ajunge un furnizor important de carne de animale sălbatice, pentru abatoarele cu produse vânătoreşti. Friedl vrea să lucreze şi pentru fondurile cinegetice din ţară şi din străinătate, deja având o crescătorie de 250 de mistreţi. Paradisul vânătoresc de la Şinteu va fi completat cu mufloni şi cerbi, cel mai devreme în toamna acestui an.

Academie de ospitalitate

Pe lângă ferma de bizoni şi crescătoria de mistreţi, austriacul a deschis şi două pensiuni, urmând să pună bazele unei „academii de ospitalitate”, unde tinerii din regiune să se specializeze în gastronomie de tip vânătoresc şi management hotelier. Albert Augustin, primarul din Şinteu, crede că, dacă vor avea locuri de muncă, tinerii comunei vor reveni în localitatea natală. La complexul de la Şinteu, turiştii vor putea beneficia de serviciile unui restaurant vânătoresc.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite