Europarlamentarul Vasile Blaga ar putea rămâne fără certificatul de revoluţionar. Ce spune politicianul DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga SURSA FOTO ebihoreanul.ro
Vasile Blaga SURSA FOTO ebihoreanul.ro

Europarlamentarul bihorean Vasile Blaga şi-ar putea pierde titlul de „Luptător remarcat prin fapte deosebite" în Revoluţia din 1989. Secretariatul de stat pe problemele revoluţionarilor a decis că nu îndeplineşte condiţiile pentru a deţine un certificat de revoluţionar.

Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, instituţie aflată în subordinea Guvernului, a luat decizia în data de 10 mai, potrivit procesului verbal al şedinţei, ajuns şi în posesia adevarul.ro.

“Domnul Vasile Blaga în perioada 14-25 decembrie 1989 nu a mobilizat şi nu a condus grupuri sau mulţimi de oameni, nu a construit şi nu a menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, nu a ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi nu a apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde s-a luptat pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, scrie în document. 

Potrivit actului, hotărârea va fi înaintată Serviciului Juridic “în vederea promovării acţiunii în instanţă”.

„Îi aştept cu drag”

Vasile Blaga susţine, în schimb, că dovezile în baza cărora i s-a acordat titlul şi certificatul, în 1999, nu pot fi contrazise. „E o copilărie. Aceşti oameni sunt nişte revoluţionari de profesie care bântuie prin Bucureşti, loviţi de soartă. Dacă au ceva, să meargă în instanţă. Nu am nicio emoţie”, a declarat, miercuri, europarlamentarul. 

Fost director adjunct la Uzina Mecanică Ştei în 1989, Vasile Blaga admite că n-a avut armă în mână, dar asta pentru că nu a fost cazul. „N-am avut mitraliere, dimpotrivă, le-am spus celor din gărzile patriotice să le închidă pe toate. La noi a fost complicat pentru că circulau informaţii false şi trebuia organizată paza unor obiective, eram oraş minier, era plin de depozite cu explozibil. Am fost ales preşedinte al Consiliului Local al FSN, apoi am devenit deputat. Pot dovedi tot ce spun, nu e nicio problemă, îi aştept cu drag în instanţă”, susţine Blaga.


Europarlamentarul susţine că nu a beneficiat de vreo facilitate de pe urma titlului de revoluţionar. „N-am luat credite subvenţionate, n-am circulat cu trenul. S-au acordat nişte loturi de teren la marginea oraşului. Am primit şi eu unul, dar l-am donat la o doamnă cu copii bolnavi”, susţine Vasile Blaga.

Ca „Luptător remarcat pentru fapte deosebite” în Revoluţia din 1989, europarlamentarul putea cumpăra sau închiria cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, un spaţiu comercial de până la 100 de metri pătraţi, putea primi subvenţii de până la 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 euro, pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe, şi să beneficieze de scutire de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă din proprietate şi pentru terenul aferent acesteia, pentru autoturisme hycomat şi mototriciclu, dar şi de la plata taxelor la importul unui autoturism tip hycomat. 

Vă recomandăm şi: 

Europarlamentarul Vasile Blaga, achitat de ÎCCJ în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă

Noua conducere a PNL: fără niciun opozant al lui Cîţu şi cu număr redus de femei. Ce sfat al unui fost greu al PDL a ignorat premierul

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite