Cum se stabileşte presiunea optimă în pneuri. Cifrele corecte sunt marcate de fiecare producător într-un loc al maşinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presiunea din roti Foto-www.automarket.ro
Presiunea din roti Foto-www.automarket.ro

Aderenţa unei anvelope este influenţată în mod direct de trei factori: compoziţia cauciucului, presiunea din pneuri şi desenul benzii de rulare. Respectarea presiunii recomandate de producător este obligatorie, deoarece aceasta este adaptată fiecărui autovehicul.

Şoferii trebuie să acorde o atenţie deosebită presiunii din anvelope. De ea depind factori precum durata de viaţa a cauciucului, acvaplanarea, ţinuta de drum, distanţa de frânare şi chiar consumul de carburant.

Potrivit specialiştilor, presiunea din pneuri este forţa pe unitatea de suprafaţă, aplicată în direcţie perpendiculară pe suprafaţa unui obiect. În Sistemul Internaţional de măsură, presiunea se măsoară în unităţi Pascal, dar aceasta se mai poate măsura şi în psi (pounds/square inch), în bari, ori în atm (atmosfere).

“Fiecare automobil primeşte de la producător presiunea optimă recomandată pentru pneuri. Aceasta poate fi scrisă pe stâlpul dintre portiere, pe marginea portierei dreapta faţă, în cartea tehnică a maşinii ori, în unele cazuri, în interiorul capacului de la rezervor”, explică Răzvan Popa, mecanic auto.

Respectarea presiunii recomandate de producător este obligatorie, deoarece aceasta este adaptată fiecărui autovehicul şi astfel şoferii pot optimiza performanţele anvelopelor dar şi siguranţa lor şi a pasagerilor.

“Presiunea insuficientă reduce anduranţa anvelopelor, conducând la deteriorarea acestora şi chiar la o explozie. Presiune cu peste 0,5 bari mai mică reprezintă un pericol”, susţine Răzvan Popa.  

Nivelul presiunii se poate verifica în staţiile de alimentare, în service-uri ori ateliere ori la vulcanizare. Cu ajutorul unui manometru, presiunea se poate verifica şi acasă.

“Presiunea din pneuri trebuie verificată cel puţin o dată pe lună şi înainte de a porni într-o călătorie lungă. De asemenea ea trebuie verificată în cazul în care vă apare notificare de la computer-ul de bord al autoturismului, în cazul maşinilor mai noi”, a mai precizat specialistul.

Pneurile vor fi umflate la presiunea indicată doar atunci când sunt reci. Specialiştii susţin că nu se rulează mai mult de un km până la vulcanizare sau sunt lăsate cel puţin o oră după ce s-a mers cu maşina.

Vă mai recomandăm:

Cum ne alegem „babele“ ca să ne meargă bine tot anul

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite