Cum să ne protejăm încălţămintea de zăpadă şi umezeală. Metode eficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarea, nisipul şi soluţiile antiîngheţ care au fost aruncate pe străzi pentru îndepărtarea poleiului pot duce la deteriorarea încălţămintei. Cizmele, ghetele şi bocancii de iarnă se curăţă şi se întreţin în funcţie de materialul din care sunt confecţionate.

Materialul din care este fabricată, fie că este vorba despre piele naturală, piele întoarsă sau textil, se va deteriora dacă nu este protejat. Vă prezentăm câteva sfaturi utile pentru îngrijirea încălţămintelor în sezonul rece.

Încălţămintea din piele întoarsă se şterge de noroi dar numai după ce acesta s-a uscat. Dacă nu, vei întinde murdăria pe o suprafaţă şi mai mare a materialului. Straturile groase de mizerie se îndepărtează cu o perie mai aspră, iar pata rămasă se freacă uşor cu o gumă de şters.

Dungile albe

Dungile albe lăsate de umezeală, de sare dar şi de soluţiile antiîngheţ care sunt împrăştiate pe străzi şi trotuare pot afecta iremediabil încălţămintea. Dacă ţi-ai pătat cizmele, acestea trebuie foarte repede curăţate.

“Aveţi nevoie de o cârpă curată, din bumbac şi o soluţie formată din oţet alb şi apă călduţă. După ce s-a îndepărtat stratul de noroi sau praf, se freacă uşor cu oţet zona afectată, iar apoi se usucă cizmele cât mai bine. Nu se pune încălţămintea la uscat pe calorifer, deasupra aragazului sau în apropierea altor surse de căldură”, ne-a explicat Radu Pacioti, pantofar.

Dacă ne plimbăm prin zăpadă înal­tă, prin nămeţi, cizmele se vor deforma în timp. Din cauza faptului că nu ne menţinem echilibrulcorect,   încălţămintea ar putea să-şi piardă forma, tocul să se deplaseze într-o parte, în faţă sau în spate, botul să se ridice, iar cizmele să facă „burtă".

Noroiul de pe cizme

“Cizmele din material textil pot fi spălate la maşina de spălat, la un program scurt şi la o temperatură scăzută. Nu se adăugă detergent, iar după încheierea ciclului de spălare, se pune în funcţiune centrifuga. Astfel, încălţămintea va fi scursă foarte bine de apă şi se va putea usca mult mai uşor. Apoi, cizmele ude se scot din cuvă şi se lasă la uscat sub calorifer cel puţin o zi”, a mai explicat Răzvan Pacioti.

Cizmele din piele naturală se curăţă de noroi cu o cârpă moale, curată şi umedă. Nu se bagă sub jetul de apă pentru că se poate deteriora materialul.

Se continuă operaţiunea schimbând apoi cârpa cu alta uscată. Se usucă încălţămintea, apoi i se dă luciu folosind o cremă de pantofi, lapte demachiant sau lapte de corp.

Va mai recomandam:

Ce trebuie să faci ca să nu-ţi fie frig iarna. Trei trucuri recomandate de specialişti

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite