Cum au încercat două asistente să falsifice probele de sânge de la un șofer beat

0
Publicat:

Două asistente medicale de la un spital orăşenesc din Bihor au fost trimise în judecată după ce au schimbat proba de sânge recoltată de la un şofer băut, soţul uneia dintre ele, încercând să-l scape de dosarul penal. 

De la o alcoolemie de 1,72 era imposibil să ajungă la 0, într-o oră, au spus legişti. FOTO Adevarul
De la o alcoolemie de 1,72 era imposibil să ajungă la 0, într-o oră, au spus legişti. FOTO Adevarul

Tras pe dreapta

Cazul, făcut public de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd, priveşte un incident din vara anului 2019. În noaptea de 18 spre 19 iunie, un echipaj de Poliţie a oprit în trafic o maşină în comuna Şuncuiuş. Şoferul a fost pus să sufle în etilotest, iar rezultatul a indicat 0,62 ml/l alcool pur în aerul expirat, adică peste procentul de 0,40, limita până la care consumul de alcool la volan constituie contravenţie.

Ca urmare, poliţiştii l-au condus pe şoferul băut la cel mai apropiat spital, cel din oraşul Aleşd, unde să se recolteze sânge. În noaptea respectivă, la Camera de Gardă era asistenta medicală Cristina Urs care a desfăcut trusa specială pentru prelevarea probelor biologice şi a recoltat prima probă de sânge.

Schimb de eprubete

În trusă se află 4 eprubete, toate înseriate. Două sunt pentru prima probă iar celelalte pentru cea de a doua probă, care se face la o oră distanţă. 

În timp ce asistenta medicala umplea primele două recipiente, în Camera de Gardă a intrat colega ei, Gabriela Ardelean, asistenta medicala de la Secţia de îngrijiri paleative a spitalului. Era soţia şoferului, după cum au aflat poliţiştii, care însă nu i-au dat atenţie. Femeia a rămas în încăpere şi după ce Urs a umplut cele două eprubete cu prima probă, le-a aşezat în trusă, iar şoferul şi poliţiştii au ieşit în curtea spitalului pentru o oră.

În acest timp, susţin procurorii, Urs a luat cele două eprubete rămase în trusă şi i-a recoltat sânge colegei, aşezând apoi recipientele pline în buzunar.

Când poliţiştii şi şoferul băut au revenit în camera de gardă, asistenta medicala a luat 2 eprubete simple, neînseriate, în care a recoltat apoi probe şi de la şofer, punându-le tot în buzunar. În trusă, însă, a pus sângele asistentei medicale Gabriela Ardelean, a sigilat apoi pachetul şi l-a predat poliţiştilor.

Minune: sângele apă se făcu

Mostrele au fost duse la Serviciul judeţean de Medicină Legală Bihor, pentru analize. Iar diferenţa dintre rezultate a trezit suspiciuni, zic anchetatorii. Asta pentru că prima probă biologică, cea cu sângele şoferului,  arăta că era băut, cu o alcoolemie de 1,72 grame la mie în sânge. A doua, după o oră, că era treaz ca lacrima. Deşi analizele au fost repetate, rezultatul a fost acelaşi. Era normal, din moment ce sângele nu era al şoferului.

În documentul făcut public de Parchet nu se descrie modul în care s-a aflat că manevra a fost făcută de asistenta medicală Cristina Urs şi colega ei, Gabriela Ardelean. În schimb, se arată că Ardelean a refuzat dispoziţia judecătorească prin care a fost obligată să le pună la dispoziţie probă de saliva, pentru o analiză de AND, necesar să se stabilească cu certitudine că  sângele din eprubetele înlocuite îi aparţinea ei şi nu soţului.

La judecată

Cert e că femeile au fost trimise în judecată. Asistenta medicală Cristina Urs este acuzată de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi sustragere de probe, iar asistenta medicală Gabriela Ardelean pentru complicitate la abuz în serviciu şi la sustragerea de probe, plus nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, din cauza refuzului ei de a oferi probe biologice.

Nici şoferul băut nu a scăpat. A fost trimis şi el în judecată, dar numai pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, căci a pretins că nu a avut cunoştinţă despre escrocheria menită să-l scape. Cele două procese se judecă separat, pe rolul Judecătoriei Aleşd.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite