Caracatiţa din spatele firmelor omului de afaceri orădean Ion Govoreanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Govoreanu, patronul orădean arestat săptămâna trecută pentru 29 de zile în urma unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a pus punct, începând cu anul 2008, o reţea de firme prin care a înşelat statul cu peste 15 milioane de euro, în doi ani. Procurorii au stabilit că acesta a coordonat activitatea a 12 firme şi a atras alături de el alţi cinci orădeni, cercetaţi şi ei în acelaşi dosar, administratori şi asoci

Procurorii susţin că gruparea condusă de proprietarul magazinelor Trei G din Oradea a controlat activitatea financiară a nouă firme înfiinţate sau preluate pe numele altor persoane, aşa numitele firme de tip „bidon". Totodată, din reţeaua evazionistă mai făceau parte alte trei firme, la care administrator era chiar Govoreanu, societăţi aflate pe rând în procedură de insolvenţă. Anchetatorii susţin că liderul grupării le dădea sarcinii precise celor din subordinea lui. În timp ce Sorin Măgureanu avea ca sarcină coordonarea activităţii societăţilor de tip «bidon»  prin care erau achiziţionate produsele alimentare, Viorel Ducica era specializat pe firmele care se ocupau de tranzacţiile cu produse petroliere. Oamenii legii au stabilit că reţeaua de evazionişti se foloseau de portiţe din lege, referitoare la regimul de taxă inversă, pentru înşela statul. Mai exact, aceştia cumpărau prin intermediul firmelor de tip «bidon» produse de la societăţile aflate în insolvenţă, astfel mărfurile erau scutite de la TVA şi de la impozitul pe profit.

Sfida concurenţa cu măfuri ieftine

Ca urmare, produsele ajungeau în final pe rafturile magazinelor Trei G, patronate de afaceristul orădean, însă la preţuri mult mai mici chiar decât cele de producţie. „Mecanismul evazionist având ca efect şi scop «ieftinirea» produselor care au făcut obiectul operaţiunilor comerciale şi promovarea pe pieţele de consum a acestor produse având preţuri competitive, net inferioare produselor similare comercializate de agenţii economici care au inclus în preţurile lor de vânzare taxele datorate bugetului de stat şi au respectat legislaţia care reglementează respectivul sector economic, ceea ce a creat un dezavantaj major acestor din urmă societăţi comerciale, de natură să inducă în circuitele economice dereglaje majore, practic nemaifiind aplicabile regulile unui sistem concurenţial real", au arătat anchetatorii în rechizitoriu. Pe parcursul celor doi ani de funcţionare, la grupare au mai aderat şi alte persoane, printre care Emil Pop, Constantin Mitu şi Marinela Triculescu. „Aceste persoane, administratori ai societăţilor comerciale interpuse, aveau doar rolul de a emite documente, în principal facturi, în numele firmelor de tip «bidon», potrivit indicaţiilor primite de la acesta ca lider al grupării", mai arată rechizitoriul.

Arestaţi preventiv

Ion Govoreanu, Sorin Măgureanu şi Viorel Ducica au fost reţinuţi săptămâna trecută de procurorii anticorupţie şi arestaţi pentru 29 de zile. Aceştia susţin însă că sunt nevinovaţi şi au făcut recurs împotriva deciziei judecătorilor Tribunalului Bihor. „Clientul meu a pledat nevinovat în faza de urmărire penală şi la propunerea de arestare preventivă. Am făcut recurs şi se va judeca la Curtea de Apel Oradea", a declarat Ioan Banciu, apărătorul lui Govoreanu. „Clienţii mei nu se fac vinovaţi de faptele ce li se impută", a  spus şi Şerban Cighir, avocatul lui Măgureanu şi Ducica.

Cel mai bun avocat pe penal pentru Govoreanu

Recursul ar fi trebuit să se judece ieri. Procesul a fost amânat până mâine, deoarece Ion Govoreanu şi-a angajat un nou avocat, pe Gheorghiţă Mateuţ. Mateuţ este un avocat din Cluj, care a reuşit să se impună la Bucureşti şi să se facă temut de procurori, din cauza succesului pe care l-a înregistrat în instanţe. Printre clienţii „celebrii" ai lui Mateuţ se numără Gheorghe Funar, Omar Hayssam. Judecătoarea Elena Pop Blaga din Oradea, arestată în 2002 de PNA pentru mită a scăpat de acuzaţii, apărată fiind de celebrul avocat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite