Bihorenii se spală în prima zi de Paște cu apă în care se pune un ou roșu și urzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zi de Paşte se începe cu împărtăşania cu pască. Asta abia după ce credincioşii se spală cu apă în care a fost pus un ou roşu (pentru sănătate), o monedă de aur sau argint (pentru a fi luminaţi) şi frunze urzică.

În satele din Ardeal, în prima zi de Paşte, băieţii merg la udat. După slujba de la biserică, tinerii trec pe la casele cu fete de măritat să le ude cu parfum (cu apă sfinţită pe vremuri) în semn de fecunditate şi înflorire. Fetele îi răsplătesc cu ouă roşii, încondeiate, cozonac şi chiar bani. Obiceiul este unul catolic. La ortodocși, obiceiul udatului este unul specific zilei de Sfântul Gheorghe.

"Duminica, în prima zi de Paște, are loc masa pascală. După această zi urmează Săptămâna Luminată, care încheie Paștele propriu-zis, deschis cu Duminica Floriilor și care ține până la Duminica Tomii sau Duminica Morților", a spus Crăciun Parasca, etnograf. Se mai crede că cine moare în ziua de Paşte va merge de-a dreptul în Rai, căci Raiul este deschis în aceea zi pentru oricine.

Obiceiuri în Duminica Tomii

În Duminica Tomii, după Paşte, fetele din judeţul Bihor se prind în "Lioara", un obicei care începe în cimitir, pe morminte şi care este continuat pe câmpurile şi pe uliţele din sat. Obiceiul în sine este un dialog între membrele cetei de fete, împărţite inegal, reprezentând „lumea de aici" şi „lumea de dincolo". Ceremonialul începe în cimitir, pe morminte, motiv pentru care este numit şi „Jocul pe morminte", după care este continuat pe uliţele satului şi peste câmpuri. Textul, rostit sau cântat, are versurile caracteristice poeziei de ritual şi, ca urmare, de mare vechime. În unele zone din Bihor, în Duminica Tomii, oamenii merg la cimitir, cu bucate.

Cum se stabilește când are loc Paștele

Învierea Domnului se serbează în prima duminică de după prima lună plină de după echinocţiul de primăvară. După cum se ştie, Paştele ortodox nu coincide întotdeauna cu Paştele catolic sau protestant, explicaţia fiind următoarea: în anul 1923, la un congres ţinut la Constantinopol, majoritatea bisericilor ortodoxe au hotărât să renunţe la calendarul Iulian şi să adopte calendarul Gregorian, sau calendarul Iulian modificat. Totuşi, data Paştelor se calculează încă pe baza calendarului Iulian, în care echinocţiul de primăvară are loc cu 13 zile mai târziu.

Citește și

Oul împiestrit de Paște îți prezice viitorul! Ritualuri în Vinerea Seacă, în Bihor

În Joia Mare, în Bihor începe să răsune toaca. Vezi ce trebuie să faci astăzi să-ți meargă bine!


Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite