Avocată condamnată la despăgubiri după ce a lovit o funcționară. De la ce a pornit conflictul

0
0
Publicat:

Un conflict a avut loc în 2022 între funcționara unei primării și o avocată angajată de directoarea unei școli, după ce, ca să nu fie filmată, îi dă peste mână avocatei. La rândul ei, avocata ripostează cu o palmă. Anul acesta, instanța a obligat-o pe avoacată să-i plătească și 3.000 euro daune morale funcționarei.

Primăria Lugașu de Jos/FOTO: Google Maps
Primăria Lugașu de Jos/FOTO: Google Maps

Incidentul s-a petrecut la Primăria Lugașu de Jos, în 2022, unde o școală a rămas fără apă. Directoarea instituției de învățământ a angajat o avocată, alături de care rezolvă problema în instanță și apoi merge la Primărie să ceară punerea în aplicare a hotărârii judecătorești, scrie Bihoreanul.

Pe 18 august 2022, când primarul comunei Lugașu de Jos, Sorbán Levente, cu o echipă de muncitori, și a debranșat 5 dintre cele 6 clădiri ale unității de învățământ deoarece școala nu ar fi avut un contract valabil cu noul operator de apă - un serviciu aflat în subordinea Primăriei.

Așadar, directoarea școlii, cu ajutorul avocatei angajate, a obținut rapid în instanță o hotărâre executorie de la Tribunalul Bihor, care obliga administrația locală să rebranșeze unitatea la rețea. 

O lună mai târziu, directoarea Loredana Berzovan  s-a prezentat la Primărie însoțită de avocata sa, Simona Pașcu. La ghișeu, însă, șefa Serviciului Apă-Canal, Crina Țiburcă a refuzat să preia actele, după cum arată clar înregistrările realizate de avocată cu telefonul mobil şi făcute publice la acea vreme şi de Bihoreanul.

Concret, din filmări se vede cum Pașcu i-a cerut să preia dosarul, a întrebat-o de mai multe ori ce documente ar lipsi pentru semnarea contractului, dar Țiburcă a ignorat-o. În cele din urmă, deranjată de insistențe, a părăsit încăperea și s-a refugiat în biroul contabilității.

Cele două au urmat-o pe funcționară, iar aceasta, iritată, i-a tras o palmă peste mâna cu care ținea telefonul. Filmarea s-a întrerupt instantaneu.

Avocata a reacționat din reflex la lovitura primită și i-a dat funcționarei, la rându-i, o palmă peste față. 

Avocata și funcționara și-au făcut plângeri penale una alteia

La doar câteva ore după scandal, Crina Țiburcă era deja la spitalul din Aleșd, cerând să fie consultată. A doua zi, cu un bilet de trimitere de la UPU care atesta o contuzie la față, s-a prezentat la Serviciul Județean de Medicină Legală.

„Persoana vătămată prezintă leziuni posttraumatice ce pot data din 1 septembrie 2022, care s-au putut produce prin lovire cu corp dur și necesită 2–3 zile de îngrijiri medicale”, menționează certificatul medico-legal.

Cu acest document, Țiburcă a depus o plângere penală împotriva avocatei, acuzând-o de ultraj - infracțiune comisă împotriva unui funcționar public aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

La rândul ei, avocata a formulat plângeri împotriva funcționarei, pentru lovire și abuz în serviciu, invocând faptul că a refuzat să pună în executare o hotărâre judecătorească.

Dosarele penale formulate împotriva funcționarei au fost clansate, întrucât școala a fost rebranșată în octombrie 2022, iar „fapta nu mai prezenta interes”, spun anchetatorii.

Cel privind agresiunea a fost clasat pe motiv că nu există probă directă, căci filmarea făcută de victimă s-a întrerupt exact în momentul cheie. În plus, în timp ce avocata afirma că a fost lovită peste mână, funcționara susținea că doar a încercat „să o împiedice să o filmeze”, iar colegele din birou, audiate ca martori, au pretins că nu au văzut cine a lovit prima. Prin urmare, Parchetul a considerat episodul „neclar” și a ales să-l ignore, închizând dosarul.

Ce condamnare a primit avocata pentru palma dată

În schimb, avocata a fost trimisă în judecată. „Inculpata a insultat-o, făcând-o proastă și incompetentă”, se arată în rechizitoriu, acuzații bazate exclusiv pe declarațiile funcționarei și ale colegelor acesteia.

Mai gravă, însă, nota procurorul, a fost palma aplicată de Pașcu, un gest considerat nejustificat și suficient pentru a fi încadrat ca ultraj, adică agresarea unui funcționar „aflat în exercițiul autorității de stat”.

Procesul Simonei Paşcu s-a derulat la Curtea de Apel Oradea şi, pe tot parcursul dezbaterilor, avocata a susținut că gestul său a fost o reacție reflexă la o agresiune, „un gest instinctiv şi regretabil, fără vreo intenţie de agresiune reală”, provocată de atitudinea ostilă a funcționarei Țiburcă.

Curtea a respins apărarea și a subliniat că, deşi funcționara n-a vrut să comunice, chiar dacă i-ar fi dat peste mână, avocata avea la dispoziție alte căi legale pentru a-și apăra clienta.

Orice posibile abateri de la corecta îndeplinire a atribuțiilor de serviciu trebuie probate și pot avea consecințe față de funcționar, cum ar fi răspunderea civilă, disciplinară sau chiar penală, dar nicidecum consecința nu poate fi bătaia primită de la avocatul unui contribuabil”, scrie în hotărârea judecătorească pronunţată pe 17 iunie 2025.

Așadar, avocata a fost condamnată la o amendă penală de 11.000 lei - echivalentul a 220 de zile-amendă.

În plus, instanța a obligat-o să-i plătească și 3.000 euro daune morale Crinei Țiburcă, pentru „suferința psihică” provocată de incident, plus 7.500 lei pentru onorariul avocatei adverse şi 3.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Paşcu a atacat deja hotărârea, iar verdictul final îl va da Înalta Curte. Cert e că avocata își recunoaște partea de vină susţinând, la fel ca în faţa judecătorilor, că a avut „o reacție instinctuală la atitudinea provocatoare a funcționarei”.

Funcționara de la primărie, cercetată pentru posibilă fraudă electorală la alegerile parlamentare din 2024

În același timp, Crina Țiburcă este cercetată penal într-un caz de presupusă fraudă electorală comisă în timpul alegerilor parlamentare din 1 decembrie anul trecut, când o femeie din comună - internată la Spitalul Orășenesc Aleșd - ar fi votat de două ori: o dată în unitatea medicală și, în aceeași zi, prin urna mobilă, la domiciliu.

Scandalul a explodat câteva zile după scrutin, pe 5 decembrie, când polițiștii IPJ Bihor au făcut percheziții în Urvind, Aștileu și Lugașu de Jos, într-o anchetă pentru fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fraudă la vot.

Alături de Crina Țiburcă, în dosar sunt anchetate și Elena Pașcalău, administrator public al comunei, și Somogyi Noémi, observator electoral din partea UDMR.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite