Ascultă-ţi inima.Insuficienţa cardiacă poate fi ţinută sub control prin investigaţii simple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilele Insuficienţei Cardiace Atunci când suferi  de insuficienţă cardiacă, dificultăţile de respiraţie apar chiar şi în repaus
Zilele Insuficienţei Cardiace Atunci când suferi de insuficienţă cardiacă, dificultăţile de respiraţie apar chiar şi în repaus

În prezent, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, atât în rândul femeilor cât şi al bărbaţilor. În ciuda gravităţii lor, depistarea bolilor de inimă implică o serie de investigaţii simple şi uşor de realizat precum măsurarea tensiunii arteriale sau ascultarea inimii.

Insuficienţa cardiacă a fost în anul 2011 cel mai frecvent diagnostic de externare. Durata medie a pacienţilor care suferă de insuficienţă cardiacă este de 3-4 ani, în ciuda tratamentelor avansate care pot fi administrate astăzi. Afecţiunea este extrem de importantă din trei motive: insuficienţa cardiacă este frecventă, se moare din ea şi afectează calitatea vieţii pacienţilor.

Tensiunea arterială crescută este un “ucigaş” silenţios. Doar una din 10 persoane cu hipertensiune arterială  îşi dă seama de acest lucru. După vârsta de 25 de ani, valorile tensiunii arteriale cunosc o creştere destul de rapidă, la majoritatea persoanelor. De aceea, se recomandă verificarea tensiunii arteriale cel puţin de două ori pe an. Pulsul este un indicator mai puţin concludent pentru sănătatea vaselor de sânge, în schimb reflectă cu fidelitate starea inimii. Atât valorile pulsului, cât şi acelea ale tensiunii arteriale pot fi reduse printr-o alimentaţie adecvată.

În cazul Insuficienţei Cardiace, inima este incapabilă să pompeze sângele spre organe şi ţesuturi, astfel că acestea primesc o cantitate mai mică de oxigen şi produse nutritive din sânge, dar şi să primească sângele de la organe.

În consecinţă, ţesuturile primesc mai puţin sânge ca urmare a incapacităţii inimii de a pompa, iar pe de altă parte, sângele stagnează şi se acumulează în organe, ca urmare a incapacităţii inimii de a-l primi.

O unealtă la fel de vitală în arsenalul instrumentelor de diagnostic, dar mai puţin luată în seamă de noi, este monitorizarea pulsului. „Atunci când te simţi rău, măsurarea pulsului este fundamentală pentru descoperirea unei eventuale tulburări de ritm cardiac", susţin medicii.  

Simptomele Insuficienţei Cardiace diferă în funcţie de severitatea bolii şi variază de la pacient la pacient.  Oboseala, Scăderea capacităţii de a face efort, Dispneea, Tahicardia , Pulsul accelerat, Tusea sau Edemele sunt simptome care pot anunţa probleme grave cu inima, iar o persoană care prezintă cel puţin un astfel de simptom trebuie să se prezinte cât mai repede la medic.

Insuficienţa Cardiacă  poate fi agravată de anumiţii factori de risc. Este vorba despre  nerespectarea regimului de viaţă, nerespectarea tratamentului, tensiune arterială crescută,  ritm cardiac accelerat sau foarte lent, apariţia unei infecţii pulmonare sau  lipsa de control .

Diagnosticul de Insuficienţă Cardiacă este pus de către medic în urma unor  examene clinice şi  teste medicale. Astfel, medicul îi poate solicita pacientului să efectueze Teste de sânge uzuale, Electrocardiograma, Radiografia cord-pulmon, Ecocardiografia, Testul de mers timp de 6 minute, Testul de efort, Tomografia computerizată sau Coronarografia.

Toate aceste investigaţii medicale au rolul de a preciza diagnosticul de Insuficienţă Cardiacă , severitatea, eficacitatea,  capacitatea şi posibilele reacţii adverse ale tratamentului.

Pentru prevenirea agravării acestei afecţiuni, dar şi pentru creşterea calităţii vieţii pacienţii care sunt diagnosticaţi cu Insuficienţă Cardiacă trebuie să urmeze un regim de viaţă sănătos, să renunţe la fumat şi să includă mişcarea  în programul zilnic

Tratamentul medicamentos în cazul pacienţilor cu Insuficienţă Cardiacă este este obligatoriu, mai ales că progresele făcute de medicină în acest domeniu sunt impresionante.

Insuficienţa cardiacă este mai crescută în rândul bărbaţilor de peste 45  de ani şi a femeilor de peste 55 de ani, dar nici restul categoriilor de vârstă nu sunt excluse, cu atât mai mult cu cât tinerii trebuie să înţeleagă importanţa prevenţiei.

În fiecare an, în luna mai, Fundaţia Română a Inimii marchează Zilele Insuficienţei Cardiace printr-un eveniment special, ce are ca scop  atragerea atenţia publicului asupra  ceea ce trebuie să facă o persoană diagnosticată astfel, pentru a se bucura de viaţă cât mai mult timp. În acest an, Zilele Insuficienţei Cardiace au fost marcate în perioada 11-13 mai.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite