Aproape 300 de schelete descoperite lângă Oradea. Ce spun arheologii FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Muzeul Ţării Crişurilor
FOTO: Muzeul Ţării Crişurilor

Aproape 300 de schelete umane au fost descoperite în timpul lucrărilor la viitoarea şosea care va lega Oradea de autostrada Transilvania, arheologii bănuind că este un cimitir din secolul XVlll, amenajat după epidemiile de holeră din zonă.

Scheletele au fost găsite lângă localitatea Sântion, la circa 10 kilometri de Oradea şi, potrivit unei informări transmise de Muzeul Ţării Crişurilor, în zonă a existat un cimitir vechi, înfiinţat ca urmare a legilor sanitare impuse de împărăteasa Maria Tereza. 

Hărţile consultate de specialişti arată că cimitirul a fost înfiinţat după 1770 şi ar fi fost folosit ultima oară prin 1941, după care a fost abandonat în favoarea noului cimitir, funcţional şi azi. "Putem opina că poate fi legat de legile sanitare luate spre sfârşitul domniei împărătesei Maria Tereza, cândva după anul 1770, ca urmare a catastrofalelor epidemii de holeră care au bântuit în regiune", se arată în comunicatul Muzeului.

În total, arheologii au găsit pe suprafaţa vizată de proiectul şoselei de legătură Oradea - Autostrada Transilvania  289 gropi de morminte, majoritatea cu un singur înhumat. "Există însă şi cazuri de dublă, triplă sau, rar, chiar cvadruplă înhumate, cu siguranţă membrii aceleiaşi familii, decedaţi probabil la date diferite", spun specialiştii. 

Aproape 300 de schelete descoperite lângă Oradea FOTO

Există gropi de morminte cu nişă, realizat la decesul ulterior al unui alt membru al familiei FOTO: Muzeul Ţării Crişurilor

Orientarea scheletelor este de la est la vest, cu o singură excepţie – cea a unui copil aşezat la capul părinţilor, dar cu orientare nord – sud.Scheletele au mâinile întinse de-a lungul corpului iar unele au fost măcinate de aciditatea crescută a solului lutos. "Există gropi de morminte cu nişă, aparţinând aceleiaşi familii, unde gropii iniţiale, la decesul ulterior al unui alt membru al familiei, i s-a săpat o cavitate lângă primul decedat, tocmai din cauza spaţiului limitat aflat între morminte", se arată în informare.

Aproape 300 de schelete descoperite lângă Oradea FOTO

În morminte nu au fost găsite multe bijuterii ori podoabe FOTO: Muzeul Ţării Crişurilor

În morminte nu au fost găsite multe obiecte sau bijuterii. "Au fost descoperite oglinzi de formă circulară, o sticlă şi copcii (nasturi) de tip moş – babă. Unuia dintre cei înhumaţi i s-a păstrat pălăria; a fost găsită, de asemenea, o singură monedă, probabil un crăiţar (n.r. – monedă de origine germanică, din argint sau aramă)".

Aproape 300 de schelete descoperite lângă Oradea FOTO

Unuia dintre cei înhumaţi i s-a păstrat pălăria, spun arheologii FOTO: Muzeul Ţării Crişurilor

După finalizarea cercetărilor arheologice, scheletele vor fi reînhumate în cimitirul nou din Sântion, unde autorităţile locale intenţionează să ridice şi un monument în memoria lor. 

Vă recomandăm şi: 

Sit preistoric descoperit la Vişina, Dâmboviţa. Arheologii au săpat pe valea pârâului Jirnov

Tezaur dacic din argint descoperit în Maramureş. Vechi de 2.100 de ani, a aparţinut probabil unei preotese

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite