Tezaur dacic din argint descoperit în Maramureş. Vechi de 2.100 de ani, a aparţinut probabil unei preotese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesele au fost găsite lângă un drum    Foto Asociaţia Detecţie Nord Baia Mare
Piesele au fost găsite lângă un drum    Foto Asociaţia Detecţie Nord Baia Mare

Sunt peste 30 de piese din argint vechi de peste 2.100 de ani. Cel mai probabil au aparţinut unor femei de rang înalt, specialiştii spun chiar că era vorba de preotese dacice. De asemenea, se mai crede că aceste podoabe au fost depuse ca ofrandă zeilor şi nu au fost pierdute sau abandonate.

Un tezaur de argint format din brăţări, fibule şi alte podoabe din argint, dar si câteva mărgele făcute din rocă, datând probabil din sec. I î.Hr., a fost descoperit de un grup de tineri pasionaţi de istorie. Adesea căutând cu ajutorul unor detectoare de metal prin toate zonele interesante din judeţ, aceştia au mai avut descoperiri notabile, dar niciodată una la fel de importantă.

Este vorba despre două seturi complete de podoabe femeieşti, cel mai probabil de rang înalt. Unii specialişti îndrăznesc chiar să spună că au parţinut unor preotese dacice.

Tezaurul descoperit era îngropat la aproximativ 10 centimetri, lângă un drum vechi, în apropierea localităţilor Fericea şi Curtuiusu Mare, Comuna Valea Chioarului, judeţul Maramureş.

Descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât este unică din mai multe puncte de vedere. Mai precis, faptul că sunt două, dar şi că sunt seturi complete. 

„Se mai găsesc tezaure, dar prea puţine seturi complete. De obicei se găseau fie brăţări cu lanţ la gât, fie fibule - broşe cu brăţări. Aici s-au găsit şi lanţ şi fibule şi curea şi brăţări. Sunt două seturi complete de femeie. Şi sunt seturi de femei de cel mai înalt rang”, spune Marius Ardeleanu de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.

tezaur

Piesele au fost găsite lângă un drum vechi   Foto: Asociaţia Detecţie Nord Baia Mare

Piesele au fost găsite în urmă cu câteva zile de către un grup de pasionaţi de istorie, organizaţi în Asociaţia Detecţie Nord din Baia Mare. „Ei au mai găsit inclusiv tezaur monetar roman - 24 de piese şi un tezaur medieval de 60 şi ceva de piese”, mai arată muzeograful, care spune despre ei că sunt un model de oameni care îşi urmăresc pasiunea, foarte atenţi la legislaţia în domeniu.

Tinerii căutau piese medievale

De altfel, la primele căutări au participat şi membri ai muzeului, având o colaborare foarte bună. Însă pentru că timpul nu le-a permis să rămână mai mult, aceştia s-au întors. ”Dar ei au continuat în acea zonă, uitându-se pe hărţile Josephine - nişte hărţi austriece de scolul XVIII. Şi pe acele hărţi apărea în zonă Vărai, Fericea şi Curtuiuşi Mare - trei cătune în sud-vestul judeţului Maramureş, aproape de graniţa cu Sălajul şi aproape de râul Someş. În acea zonă au mers să caute pe un drum, să vadă dacă nu găsesc piese medievale”, mai arată muzeograful.

Zona, mai spune el, nu este sit arheologic, iar spre surprinderea lor, lângă drum, îngropată la doar 10 centimetri sub pământ, au făcut descoperirea.

„Aş spune 99% sigur că au aparţinut unor preotese dacice. Aceste tipuri de piese, a fost demonstrat de către Aurel Rustoiu de la Academia Română, că pot aparţine unor preotese de rang înalt şi eu îmi asum această afirmaţie. Avem un lanţ cu pandantive de tip cui, undeva la 75 de zale, micuţe prinse înte ele care se purtau la gât ca un lanţ. Acest lanţ aliniat cu două brşe sau fibule de argint, care se prindeau pe umeri”. Mariu Ardeleanu, muzeograf

Cel mai probabil, ofrande pentru zei

Potrivit muzeografului, acestea au fost depuse acolo, cel ma probabil ca ofrandă zeilor, de către preotese dacice. „Toate erau grupate într-un loc - câteva zeci de piese de argint, dacice. Toate sunt de argint. Sunt piese masive, fiecare broşă are peste 100 de grame. La mâini aveau brăţări, una sau două şi la fel, fiecare dintre ele avea două tipuri de închizători de centură. Unul este din plăcuţe de argint aplatizate, prinse cu verigi tot de argint, iar celălalt tot cu verigi, spiralate”, mai spune muzeograful.

tezaur

Cei patru tineri au fost foarte emoţionaţi la găsirea tezaurului   Foto: Asociaţia Detecţie Nord Baia Mare

„Fiecare dintre cele două au aparţinut unor preotese de acum 2.100 de ani. Practic şi-au îngropat seturile complete, probabil ca ofrandă către zei. Pentru că nu sunt îndoite, rupte, nu sunt pierdute, sunt depuse intenţionat. Asta putea fi numai ofranda pentru zei”. Marius Ardeleanu, muzeograf

Piesele, predate la muzeu

După ce le-au descoperit, tinerii au sunat la primăria din Valea Chiaorului, unde au predat piesele, conform legii, însoţite de un proces verbal. Primăria le-a predat mai departe Direcţiei Judeţene pentru Cultură, care le-a depozitat la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare. „Piesele sunt într-un proces de restuarare primară. Aducă argintul este de foarte bună calitate, este foarte bine păstrat, însă mai este pământ, mai sunt mici pete. Vor fi curăţate mecanic de către colegii mei”, mai spune muzeograful.

Descoperitorii tezaurului vor putea fi recompensaţi

Acestea urmează să fie evaluate de către un expert şi, după ce vor fi clasificate ca tezaur, descoperitorii vor putea fi recompensaţi cu 45% din valoarea lor. De asemenea, piesele vor fi păstrate la muzeu, unde cel mai probabil vor fi expuse.

Tinerii de la Asociaţia Detecţie Nord spun că fac asta din pasiune, nu pentru recompensă,  fiind iubitori de istorie şi de drumeţii.

tezaur

Locul unde a fost găsit este foarte aroape de un drum vechi   Foto: MJIA Maramureş

„Suntem iubitori de istorie, de drumeţii şi de conservare a Patrimoniului Naţional. Organizăm ieşiri frecvente în natură, parcurgem mai multe etape, de cunoaştere, de informare, întânliri şi apoi organizare pentru ieşirea în teren. În urmă cu câţiva ani am propus formarea unei asociaţîi, care este foarte utilă”, spun ei.

Inspiraţi de legende

Ei mai arată că nu fac aceste căutări pentru câştiguri, ci o iau mai degrabă că pe o aventură. „Pentru noi, detectorişţii, nu există comori, există doar o poveste, o legendă care de cele mai multe ori rămane doar la nivelul de poveste sau legendă neputându-se concretiza faptic . Este foarte greu să găseşti un tezaur sau obiecte de valoare istorică sau patrimonială de aceea foarte mulţi detectorişti renunţă după un timp datorită rezultatelor slabe”, mai arătă ei. Însă ei nu se dau bătuţi, cunoscând şi cercetând în continuare fiecare loc de legendă pe care îl cunosc.

 „Fiecare judet , comună sau chiar un sat are câte o legendă sau o poveste despre persoane care au ascuns câte ceva din calea cotropitorilor sau aflandu-se într-o situaţie primejdioasa. Judeţul Maramureş are de exemplu foarte multe legende legate de haiducul Pintea Viteazul dar şi alţi haiduci de prin Maramuresul istoric si nu numai”, mai spune ei. 

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

Război în Ucraina. Mii de civili sunt blocaţi în Severodoneţk. Germania va oferi Ucrainei un sistem antiaerian avansat

Un comandant rus lăudat pentru „curaj” şi-a abandonat vehiculul de luptă în Ucraina. Ce au descoperit soldaţii ucraineni care l-au deschis cu toporul

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite