Abstinenţa sexuală, provocarea care te bagă-n boală. De ce oamenii care fac sex sunt mai sănătoşi - explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abstinenţa sexuală are valenţe diferite
Abstinenţa sexuală are valenţe diferite

Abstinenţa sexuală poate avea un rol important atât pentru starea fizică de sănătate, cât şi pentru cea emoţională. Are valenţe diferite pentru oameni diferiţi. Unele persoane pot decide să fie abstinente, în timp ce altele ajung la abstinenţă din cauza vieţii agitate.

Specialiştii susţin că abstinenţa este cea mai importantă metodă de contracepţie, eficienţa ei fiind de 100% când vine vorba despre bolile cu transmitere sexuală şi despre evitarea sarcinilor neplanificate. Nu este, însă, o practică uşoară. Persoana care alege să practice abstinenţa trebuie să evite situaţiile în care ar putea fi tentată să întreţină raporturi sexuale.

Lipsa acţiunilor sexuale duce la disfuncţii sexuale. Cu cât perioada este mai mare, cu atât suntem mai dispuşi la tulburări sexuale mai mari.

„Fie că este vorba despre bărbaţi sau despre femei, după o perioadă de abstinenţă sexuală, aceştia devin stângaci în atingeri, nu mai au aceleaşi reflexe, nu se mai pot adapta la fel de bine, ba chiar pot avea tulburări de dinamică sexuală: ejaculare precoce, orgasm. Abstinenţa duce la o disfuncţionalitate la nivel de participare cognitiv-comportamentală pe stimulii excitatori, sân, vagin, coapse, penis”, susţine sexologul Cristian Delcea.

Sexul, o necesitate

Sexul reprezintă o necesitate a corpului, astfel că, lipsa acestuia are consecinţe şi în ce priveşte comportamentul. Studiile arată că printre consecinţele abstinenţei se numără deficienţele de concentrare, scăderea stimei de sine, creşterea nivelului de stres, sau chiar atacurile de panică. Toate aceste schimbări comportamentale afectează şi psihicul.

„Abstinenţa sexuală este o consecinţă a tulburărilor de personalitate. Poate fi vorba despre un volum mare de muncă, un program prelungit, o consecinţă a ceea ce experimentăm negativ. Abstinenţa poate apărea şi datorită factorilor de voinţă, dar în acest caz este vorba despre altceva. Dorinţa de sex poate reveni oricând, chiar dacă în primele acte sexuale persoana respectivă nu se va mai descurca la fel de bine”, a mai precizat sexologul şi psihologul Cristian Delcea.

Acesta adaugă că sexul este şi un bun medicament, datorită hormonilor care se eliberează, astfel că persoanele care fac sex regulat sunt mai sănătoase decât abstinenţii.

Vă mai recomandăm:

De câte ori pe săptămână trebuie să faci sex pentru a avea o viaţă sexuală împlinită. Explicaţia specialiştilor: ce să faci ca pasiunea să nu dispară

Sexul după căsătorie, când trebuie să te împarţi între job şi copii. Ce probleme apar şi cum pot fi ele rezolvate: „Morala bisericii se opreşte la uşa dormitorului“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite