Sexul după căsătorie, când trebuie să te împarţi între job şi copii. Ce probleme apar şi cum pot fi ele rezolvate: „Morala bisericii se opreşte la uşa dormitorului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerea timpului, prezenţa copiilor şi interacţiunile cu partenerul influenţează sexul într-o căsnicie, spun psihologii. Probleme pot să apară şi a doua zi după căsătorie, şi în al doilea sau în al 20-lea an, însă între soţi trebuie să existe compatibilitate privind comunicarea, sexul şi trăsăturile de caracter, afirmă sexologii. Iar soluţiile la probleme trebuie găsite împreună de cei doi parteneri.

Problemele sunt un fapt normal în orice căsnicie, important e modul în care partenerii ştiu să le rezolve împreună şi prin asta să-şi întărească relaţia. Sexologii susţin că temelia căsniciei trebuie să fie solidă - să existe acea compatibilitate de comunicare, de personalitate, de sex. Acea completare reciprocă necesară unei relaţii trainice.

”Trebuie să fie o relaţie funcţională. Probleme pot să apară a doua zi după căsătorie, după doi sau trei ani. Trebuie luate în calcul compatibilitatea sexuală, a comunicării, a trăsăturilor de personalitate, a unei robusteţii (rezistenţă, putere) cognitive sănătoase. Nu vorbim de faptul că odată cu trecerea anilor se vor epuiza energiile de cuplu, ci într-o căsătorie vorbim de o relaţie ce se alimentează continuu pe măsură ce avansează în timp”, afirmă sexologul clujean Cristian Delcea.

Potrivit acestuia, viaţa sexuală într-o căsnicie trebuie să facă faţă factorilor de mediu - prezenţa copiilor, problemele care apar în timp ce copiii cresc - când partenerii se focusează mai mult pe relaţia părinte-copil decât pe cea de soţ-soţie, probleme economice când nevoia cere angajarea la un al doilea sau al treilea job.

O altă chestiune care afectează şi dăunează sexului după căsnicie este atunci când soţii locuiesc cu părinţii/socrii, dar şi eventualele tulburări de personalitate care pot apărea, în timp, la unul dintre parteneri. ”Trebuie luate şi acestea în considerare”, adaugă sexologul clujean.

Formula ataşamentului sigur într-un cuplu

”În căsătorie este, totuşi, o binecuvântare ca, într-un cuplu, ambii parteneri să aibă un ataşament sigur, deşi acest lucru nu se întâmplă extrem de des. În relaţia de cuplu şi în căsătorie, trei aspecte sunt favorizate de un ataşament sigur: grija reciprocă, sexul şi modul în care partenerii rezolvă situaţiile dificile”, arată conf. univ. dr. Adrian Roşan de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, din cadrul UBB.  

Potrivit acestuia, ataşamentul unui om faţă de un altul apare din modul în care oamenii se percep pe ei înşişi şi pe ceilalţi. Unele studii susţin că, într-un cuplu, ataşamentul este similar celui din copilărie (sigur, evitant si anxios) sau este de patru feluri care rezultă din modelul sinelui şi modelele celorlalţi - securizant, preocupat, dismisiv şi fricos - şi se reflecta în amintiri, atitudini, scopuri şi gestionarea necazurilor.

”În general, adulţii cu un ataşament sigur îşi amintesc că părinţii lor au fost calzi, tandri şi iubitori, cei cu tendinţe de evitare - că mamele lor au fost reci, ostile şi inaccesibile, iar cei cu un ataşament anxios îşi amintesc taţii ca fiind nedrepţi. (...) Persoanele cu un ataşament sigur sunt mai apropiate, simt când partenerul are nevoie de ceva, evită aventurile şi cred că sexul fără dragoste nu este foarte plăcut. Persoanele cu ataşament evitant sunt, de multe ori, insensibile şi distante, sunt mai dispuse să accepte relaţiile ocazionale de gen one night stand, deşi paradoxal nu au parte de prea multe şi le place să facă sex fără dragoste. Persoanele cu un tip de ataşament anxios manifestă adevărate «obsesii» în a oferi ajutorul partenerului şi a-i purta de grijă, fie că are sau nu nevoie. Femeile anxioase manifestă interes pentru exhibiţionism, voyeurism, masochism, în timp ce bărbaţii anxioşi beneficiază de mai puţin sex”, descrie psihologul clujean tipologiile umane în funcţie de ataşamentul de cuplu.

Datele demografice, mai spune Roşan, prezenţa copiilor într-o căsnicie, vârsta soţilor şi durata relaţiei sunt esenţiale în menţinerea cuplului/căsniciei. La cuplurile căsătorite (dar şi la cele consensuale), numărul copiilor a fost asociat cu un grad crescut de evitare a actului sexual din partea femeilor, fapt confirmat şi de parteneri.

„Un copil nu ar trebui să fie perceput ca o distanţă care se interpune într-o familie”

Cât priveşte sexul după căsnicie, preoţii spun că biserica este discretă la acest capitol şi lasă la atitudinea soţilor să-şi organizeze viaţa sexuală, deşi îi sfătuiesc să nu facă excese.

”Biserica procedează cu foarte multă discreţie lăsând la atitudinea soţilor de a-şi organiza această viaţă (n.r. sexuală) şi de a nu interveni în desfăşurarea ei. Biserica atrage atenţia că există riscul, ca şi în cadrul căsătoriei, să se consume excese şi că această relaţie, sfinţită prin taina căsătoriei, poate să devină una problematică din punct de vedere moral. Morala bisericii se opreşte la uşa dormitorului”, afirmă purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.

Potrivit acestuia, toate elementele unei căsătorii se sfinţesc prin taina căsătoriei, inclusiv această relaţie intimă dintre bărbat şi femeie care devine un mijloc de cunoaştere, o formă de apropiere şi de dăruire reciprocă - care oglindeşte şi iubirea dintre om şi Dumnezeu.

Ivanov subliniază că un copil încununează iubirea şi că, sub nicio formă, ”nu ar trebui să fie perceput ca o distanţă care se interpune într-o familie şi în viaţa ei”.

O relaţie ţi-o asumi zilnic, nu o dată sau de două ori. Asta presupune o asceză personală, o luptă cu propriul egoism, care este cel mai mare duşman al familiei, şi atunci dacă într-o familie te gândeşti la bunăstarea celui de lângă tine mai mult decât la propria bunăstare reuşeşti să salvezi pericolul de a cădea în excese sau de a face alte lucruri care pot să distrugă familia. Soţii trebuie să aibă răbdare unul cu celălalt, să se respecte reciproc şi să-şi arate mereu iubire chiar dacă unul dintre el, în acel moment, nu o merită. Dacă arăţi iubire faţă de cine nu o merită este cu atât mai important deoarece cu ea poţi să schimbi un om, poţi să corectezi un păcat, să vindeci un viciu, poţi să redai acea libertate care trebuie să existe în viaţa de familie”, încheie preotul Ivanov.

Mai puteţi citi:

„Cheia“ pentru o căsnicie fericită? Să-ţi ţii soţia mulţumită

Cât timp ar trebui să petreacă un cuplu împreună înainte să se căsătorească

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite