Val misterios de ceață în zona de nord-est a României. Atmosferă irespirabilă la Iași. Explicațiile specialiștilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poluare la Iași. Un val de ceață greu de explicat a cuprins zona de nord-est a României marți după-amiază, iar specialiștii găsesc cu greu explicații pentru fenomen. Ieșenii spun că se confruntă cu atmosferă irespirabilă în multe zone din oraș. 

Ceață deasupra orașului Iași. FOTO Andrei Luca
Ceață deasupra orașului Iași. FOTO Andrei Luca

Valul de ceață a cuprins întreaga zonă de nord-est a României și se extinde, conform hărților meteo. Specialiștii spun că pare a fi un val extins de praf, care vine din zona de est a Europei, dar găsesc cu greu o explicație a fenomenului. 

„Pare a fi un val extins de praf care vine din est, nu găsesc alte explicații. Senzorii la sol sunt funcționali. Apar multe ciudățenii la sol, posibil cauzate și de umiditate. Din ce văd, hărțile arată o masă de praf care intră în țară. Ar cuprinde toată România până miercuri. Văd că la Iași maximul a început ușor, să scadă, dar la Botoșani ar fi trebuit să avem concentrații mult mai mari. Atmosfera este irespirabilă în anumite zone din oraș. Analizez datele. În orice caz, cei care suferă de astm sau au probleme de respirație, ar trebui să rămână în case”, a transmis fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care măsoară poluarea zilnic la Iași. 

Ieșenii din mai multe cartiere au spus că aerul este greu de respirat în oraș. 

„În Tătărași este groaznic, abia se poate respira. Nu pare a fi poluare”, a spus un ieșean, fiind completat de mai multe persoane care spun că respiră cu greu încă de marți dimineață. 

Top 5 judeţe cu cea mai proastă calitate a aerului din România

Covasna, Ilfov şi Iaşi sunt printre cele mai poluate judeţe din România, alături de București, în timp ce Harghita şi Galaţi se pot lăuda cu cea mai mică concentraţie anuală de particule PM10 din ţară, conform unui studiu Airly.

Pentru a crea o hartă a celor mai poluate judeţe din România, au fost luate în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calităţii aerului Airly amplasaţi în toată ţara, cât şi staţiile naţionale de referinţă existente acolo.

Astfel, top 5 judeţe cu cea mai proastă calitate a aerului din România include: Covasna, Ilfov, Iaşi, Dolj şi municipiul Bucureşti.

În acelaşi timp, judeţele cu cea mai bună calitate a aerului sunt: Harghita, Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite