Voluntarii care devin copii, nepoţi sau fraţi pentru vârstnici pe timp de pandemie. „Am fost la o doamnă, i-am lăsat produsele şi a început să plângă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două studente voluntare la uşa unei persoane care le-a cerut ajutorul. FOTO Alina Batcu
Două studente voluntare la uşa unei persoane care le-a cerut ajutorul. FOTO Alina Batcu

Câţiva studenţi din Iaşi au renunţat la timpul liber şi au decis să se pună la dispoziţia comunităţii. Tinerii livrează hrană, medicamente şi mult optimism celor aflaţi în categoriile de risc. Studenţii nu sunt doar curieri, ci, în contextul stării de urgenţă din România, ţin locul copiilor sau nepoţilor persoanelor vulnerabile din Iaşi.

Un grup de studenţi ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole din Iaşi au pus bazele unei asociaţii al cărei scop este să sprijine eforturile de combatere a pandemiei de coronavirus. Tinerii au renunţat la timpul lor liber şi au decis să livreze la uşile vârstnicilor hrană, medicamente şi câteva doze de optimism.  

Toţi cei 17 studenţi se trezesc dimineaţa devreme pentru a avea timp să ia toate comenzile şi să se organizeze în aşa fel încât produsele să ajungă cât mai repede la cei care sună la telefonul verde pus la dispoziţie de asociaţie. 

Luni, 30 martie, i-am găsit pe tinerii voluntari într-o sală a Consiliului Judeţean Iaşi. Unii preluau comenzile, iar alţii se mobilizau şi plecau la cumpărături. 

„Ideea proiectului a venit în momentul în care a trebuit să sistăm toate activităţile noastre de pe zona de voluntariat din cadrul asociaţiei nostre. Am zis că nu ar fi rău acum, că suntem tineri şi avem o rezistenţă ceva mai bună, să-i ajutăm pe semenii noştri”, spune Ioan Ursache, coordonatorul proiectului.

Comanda este preluată telefonic de un voluntar şi transmisă unui al doilea, aflat la cumpărături. Acesta ţine constant legătura cu apelantul, pentru a se asigura că va cumpăra produsele dorite. 

Pe lista de cumpărături repartizată Ioanei Lazăr se găsesc, pe lângă zahăr, ananas şi ghimbir, 4 pachete de brânză topită. În faţa raftului dintr-un supermarket din Iaşi, tânăra voluntară o sună pe vârstică pentru a-i cere mai multe detalii. „Ia de care vrei tu, puiule”, se aude de la celalălalt capăt.

Livrarea se termină cu discuţii lungi şi lacrimi

Ioan Ursache, student la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, spune că se întâmplă de multe ori ca cei care sună pentru a le cere ajutor să nu aibă nevoie doar de produse, ci şi de consiliere: „Am fost la o doamnă, i-am lăsat produsele şi dânsa a început să plângă. Ne-a spus povestea ei. Atunci ne-am dat seama că ar trebui să mai rămânem cu ea. Să nu o lăsăm în starea aceea.” 

Tinerii bat zilnic la uşele a cel puţin 10 bătrâni din Iaşi. Studenţii nu sunt doar curieri. În contextul stării de urgenţă din România, tinerii voluntari ţin locul copiilor sau chiar al nepoţilor persoanelor vulnerabile din Iaşi. De multe ori, livrarea se termină cu câte o discuţie de care poate le era dor vârstnicilor ieşeni şi care se lasă şi cu lacrimi.  

Astfel, voluntarii ieşeni se gândesc şi la alte soluţii pentru persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile. „Pe viitor o să fie şi o linie pentru consiliere. Cum am dat şi exemplul doamnei care a avut nevoie să mai stăm puţin de vorbă cu ea. O să fie o echipă de psihologi, cel mai probabil, care o să stea să discute cu persoanele care au nevoie de consiliere. După care, trebuie să vedem cum putem îngloba şi zona de preluarea a deşeurilor din apartamente. Sunt persoane care au anunţat deja la primărie că au balconul plin cu saci”, le-a spus Ioan Ursache colegilor săi voluntari. 

Singurul lucru pe care trebuie să îl facă ieşenii este să apeleze numărul de telefon gratuit 0800.800.254. Apelarea numărului de telefon TelVerde este gratuită, la fel şi livrarea produselor. Practic, cel care solicită sprijinul voluntarilor trebuie să achite doar contravaloarea produselor cerute, fără alte costuri suplimentare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite