Varicele esofagiene, complicaţia care ucide toamna. Medic: „Bolnavii nu-şi respectă regimul alimentar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipajele de intervenţie medicală, solicitate de bolnavii cu afecţiuni hepatice FOTO Arhivă
Echipajele de intervenţie medicală, solicitate de bolnavii cu afecţiuni hepatice FOTO Arhivă

Cirozele fac victime toamna, atunci când bolnavii nu respectă regimul alimentar şi mai ales interdicţia de a se apropia de alcool. Medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi arată că bolnavii cronici cu afecţiuni ale ficatului se confruntă cu complicaţii majore în această perioadă.

O femeie de 55 de ani, din Buhalniţa, judeţul Iaşi, şi-a pierdut viaţa în urma unei hemoragii digestive.

Victima a suferit hemoragia fatală în cursul serii de miercuri. Cu toate că, la locuinţa femeii a ajuns un echipaj cu medic al SAJ Iaşi care a încercat să o salveze şi să o transportate la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Victima nu a mai ajuns la spital, pierzându-şi viaţa pe drum.

Medicii urgentişti au precizat că pacienta prezenta o hemoragie digestivă superioară determinată de varice esofagiene, o complicaţie a cirozei.

Varicele esofagiene se dezvoltă pe suprafaţa internă a esofagului, fiind rezultatul afecţiunilor hepatice cronice.

Marţi, cu o zi mai devreme, o altă ieşeancă în vârstă de 60 de ani a fost internată în stare deosebit de gravă în secţia ATI a Spitalul „Sfântul Spiridon” din cauza unei hemoragii similare.

„Apelul pentru pacienta din Buhalniţa a fost efectuat miercuri, în jurul orei 19.30. La faţa locului, a intervenit un echipaj cu medic de la SAJ, dar pacienta a decedat înainte să ajungă la spital. Din păcate, în aceste zile se înregistrează decese în rândul pacienţilor cu ciroze, care au varice esofagiene. Bolnavii ştiu că au ciroză, dar nu respectă regimul alimentar indicat de specialişti, mai ales faptul că nu trebuie să consume alcool. Unii au trecut deja peste unul sau două episoade hemoragice, iar atunci când se confruntă cu încă un episod, acesta este fatal“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.



Specialiştii arată că regimul de viaţă al unui pacient diagnosticat cu afecţiuni hepatice trebuie să fie diferit de cel al unei persoane sănătoase.

Pentru că pacientul cu boala cronică de ficat este o persoană astenică, el are nevoie de perioade de odihnă, trebuie să ţină regim alimentar şi nu are voie să bea alcool.

„Ficatul este ca un atlet care oboseşte şi ajunge în insuficienţa respiratorie. Aşa şi ficatul: nu mai poate să «respire» la un moment dat, şi pacientul se îngălbeneşte. Are loc decompensarea parenchimatoasă a celulei hepatice, dar înainte apare o decompensare vasculară. Aceasta este dată de traheele fibroase, deoarece la nivelul şi în interiorul ficatului nu se mai poate face drenajul corect, şi apare lichidul de ascită, apar varicele esofagiene“, a subliniat profesorul Carmen Manciuc, medic primar infecţionist.

Citeşte şi:

Consumul des de alcool: de la ficat gras la ciroză şi cancer
 
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite