Consumul des de alcool: de la ficat gras la ciroză şi cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 80-90% din cazuri, alcoolul este cauza pancreatitei acute sau cronice.
În 80-90% din cazuri, alcoolul este cauza pancreatitei acute sau cronice.

Ficatul şi creierul, dar şi pancreasul, sistemul nervos şi inima au de suferit de pe urma consumului de alcool pe perioade lungi, un alt risc deloc de neglijat fiind cel de apariţie a cancerului.

FICATUL este unul dintre organele care au cel mai mult de suferit din cauza consumului de alcool. Cei care beau cantităţi mari, pe perioade lungi, se confruntă cu diverse tulburări hepatice, iar în cazuri grave, ficatul este afectat ireversibil.

STEATOZA HEPATICĂ sau ficatul gras. Consumul de alcool favorizează acumularea de grăsimi în celulele hepatice. Acest lucru se produce la câteva zile după un consum excesiv de alcool.

În acest stadiu, când celulele ficatului nu sunt încă afectate, se poate acţiona prin reducerea cantităţii de alcool sau, evident, prin evitarea lui.

HEPATITA ALCOOLICĂ. Atunci când celulele hepatice sunt lezate, se produce o inflamaţie la nivelul ficatului. Afecţiune gravă, ce precede ciroza, hepatita alcoolică se manifestă prin icter, lichid în abdomen (ascită), dureri de burtă, greaţă, vomă, oboseală.

CIROZA survine la 10-15 ani de consum în exces zilnic de alcool. În cadrul acestei complicaţii, celulele hepatice se distrug progresiv, fiind înlocuite de un ţesut cicatriceal, de fibroză sau de noduli.

Ciroza poate fi însoţită şi de varice esofagiene, care, prin rupere, cauzează hemoragie. În ciroza avansată, este nevoie de transplant hepatic.

Află pe clicksanatate.ro care sunt efectele consumului des de alcool asupra sănătăţii

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite