Video Ultimele ore din viața lui Dorin, tânărul din Iași care a făcut infarct la volan. „Ar fi avut, fără îndoială, o șansă mai mare”
0Ultimele ore din viața tânărului, de 36 de ani, care a făcut infarct la volanul mașinii, în timp ce traversa pasarela Nicolina din Iași. Şoferul a apucat să sune la 112, dar a leşinat în timpul convorbirii şi apelul s-a oprit brusc.

Tragedia s-a produs joi, 20 februarie, pe un pod din Iași. Dorin a făcut infarct în timp ce se afla la volanul mașinii sale. În urma incidentului nu a mai fost rănită o altă persoană, mașina fiind oprită pe partea dreaptă fără ca alt autovehicul să fie lovit.
Medicii care au ajuns la fața locului au fost nevoiți să spargă geamul mașinii pentru a ajunge la pacient. Acesta a resuscitat timp de 90 de minute, inclusiv în Unitatea de Primire Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon”, însă eforturile medicilor au fost în zadar.
Cu doar o oră înainte de incident, s-a constatat că bărbatul chemase o altă ambulanţă, în timp ce se afla într-o farmacie, dar a refuzat să meargă la spital.
Dorin era căsătorit și avea un copil în vârstă de un an.
Ultimele ore din viața bărbatului
Potrivit medicilor, pe 20 februarie, la ora 14:40, bărbatului i s-a făcut rău într-o farmacie din Iași. Acesta a solicitat ajutor medical într-o farmacie din zona Tudor Vladimirescu, acuzând dureri toracice. Un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) s-a deplasat la fața locului. Medicul l-a consultat pe bărbat, dar nu a observat modificări pe electrocardiogramă. Deși acesta a insistat ca tânărul să meargă la spital pentru analize aprofundate, pacientul a refuzat transportul.
O oră mai târziu, la 15:52, Dorin a sunat, din nou, la 112, dar apelul s-a întrerupt brusc. Acesta și-a pierdut cunoștința în timp ce se afla în apel cu operatorul 112. La fața locului a intervenit un alt echipaj, care se afla în misiune. Echipajul de intervenție a spart geamul mașinii pentru a-l extrage și a început imediat manevrele de resuscitare.
La ora 18:15, după 90 de minute de manevre de resuscitare, în care bărbatul a fost transportat și la spital, echipajele de urgență au declarat decesul acestuia.
„Echipajul medical de intervenție a început imediat manevrele de resuscitare, iar echipajul de terapie intensivă SMURD, sosit rapid, a continuat procedurile, suspectând un infarct miocardic acut complicat cu stop cardiorespirator. Pacientul prezenta factori de risc multipli, inclusiv obezitate și hipertensiune. După evaluarea clinică la fața locului, pacientul a fost transportat la Unitatea de Primire Urgențe, iar manevrele de resuscitare au continuat timp de 90 de minute, conform protocolului de resuscitare avansată. Din păcate, nu s-a obținut niciun răspuns și nu s-a reluat activitatea mecanică a cordului, astfel că decesul a fost declarat. Pacientul a fost predat medicilor legiști pentru o examinare suplimentară, iar cazul a fost preluat de poliție, având în vedere că a avut loc în trafic. Poliția Rutieră a intervenit la fața locului în primul moment”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD, potrivit Ziarul de Iași.
De ce electrocardiograma nu a prezentat modificări în urma consultului de la farmacie
Dr. Nicolae Puha este medicul de pe ambulanță care a intervenit, la farmacie, în cazul bărbatului de 36 de ani. Medicul a povestit pentru Ziarul de Iași că pacientul avea antecedente cardiovasculare, dar nu dispunea de documente medicale la momentul intervenției. În legătură cu faptul că, la prima intervenție a echipajului SAJ, electrocardiograma nu prezenta modificări semnificative, medicul a explicat că infarctul miocardic evoluează în mai multe faze. Există un stadiu supraacut, în care electrocardiograma poate fi normală sau cu doar câteva modificări, urmat de un stadiu acut, subacut și, în final, cronic. Astfel, este posibil ca, la momentul primei electrocardiograme, să nu fi apărut modificările caracteristice infarctului. Cadrele medicale nu au precizat și ce tratament i-a fost administrat la prima intervenție în condițiile în care bărbatul a fost depistat cu o tensiune de circa 200 mm Hg. Tânărul a refuzat transportul la spital.
Dacă ar fi mers la spital, tânărul „ar fi avut, fără îndoială, o șansă mai mare”
Medicii consultați de Ziarul de Iași în urma acestei tragedii susțin că una dintre cauzele care ar fi putut să-i afecteze grav starea de sănătate este greutatea peste limitele normale. Ei consideră că tânărul ar fi avut șanse mai mari de supraviețuire dacă ar fost transportat la spital.
„Era hipertensiv și suferea de obezitate, iar obezitatea, în special cea morbidă, este frecvent asociată cu diabetul sau cel puțin cu modificări glicemice și cu hipertensiune arterială. Dacă ar fi mers direct la spital, pacientul ar fi avut o șansă în plus. Deși nu se poate spune cu certitudine că ar fi fost salvat, ar fi avut, fără îndoială, o șansă mai mare. Infarctul miocardic este imprevizibil și, în anumite cazuri, debutul poate fi marcat de o aritmie ventriculară letală, care poate surveni chiar și după ce pacientul ajunge la spital. Totuși, în aceste situații, există o șansă de supraviețuire, iar pacientul ar fi avut o probabilitate mai mare de a supraviețui dacă ar fi acceptat să meargă la spital când a intervenit prima dată echipajul de salvare”, a explicat Daniela Crișu, medic primar cardiolog, pentru sursa citată.
Medicul mai spune că profilul pacientului cu infarct miocardic s-a schimbat semnificativ în ultimii ani și că se observă o creștere a cazurilor în rândul tinerilor. Cauza principală este stilul de viață.