Trenduri pe piaţa muncii prezentate la Iaşi: „Va fi o luptă acerbă între oameni şi maşini pentru locurile de muncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roboţii umanoiti sunt testaţi în laboratoare FOTO arhivă
Roboţii umanoiti sunt testaţi în laboratoare FOTO arhivă

Sorin Faur, HR Director al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO Balkans, a vorbit în cadrul Business Days Iaşi despre tendinţele dintr-o piaţă greu încercată în ultimii ani. Specialistul a atras atenţia că firmele vor trebui să se adapteze pentru a putea păstra talentele în propriile companii.

Unul dintre domeniile de interes la Business Days, care are loc la Iaşi zilele acestea, este cel al resurselor umane. „Locul de muncă nu mai este un spaţiu unde te duci cu program fix, ci devine o zonă de schimbat idei. Munca tinde să nu mai fie despre muncă, mai ales într-o perioadă în care vorbim despre noua revoluţie industrială 4.0. Oamenii acum vor să conteze, nu doar să fie plătiţi, iar angajatorii trebuie să ţină cont de asta“, a punctat Sorin Faur, HR Director al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO Balkans.

Specialistul a prezentat şi câteva tendinţe de pe piaţa muncii. „În primul rând este sfârşitul erei «cubicles», birourile acelea în care înghesuim oameni, şi asta pentru că oamenii înghesuiţi nu produc talent. Acum asta se caută: creativitate. Încep să apară noi proiecte imobiliare, gândite altfel. Schimbările vor dura 15-20 de ani, dar spre asta ne îndreptăm“, a detaliat specialistul în HR.

Sorin Faur FOTO Business Days

Un alt trend este cel al „dispariţiei termenului de angajat“. „Se revalorizează munca umană şi de calitate. Vom fi parteneri, asociaţi, contributori, nu va mai exista cuvântul de «angajat». Încă se caută un înlocuitor. Se va lucra ca freelancer sau ca intraprenor“, a mai adăugat Sorin Faur. Acesta a mai menţionat că într-o lume în care roboţii vor ocupa tot mai multe locuri de muncă, vor apărea etichete pe produse cu „made by humans“ (făcut de oameni) şi „made by robots“ (făcut de roboţi).

Totodată, „verdele va deveni mai verde“, ceea ce înseamnă că este nevoie de investiţii în protejarea mediului. „Educaţia va face diferenţa. Este nevoie să investim în educaţia angajaţilor noştri pentru că de fapt investim în afacerea noastră. Va fi o luptă acerbă între oameni şi maşini pentru locurile de muncă, în viitor“, a mai transmis specialistul. Potrivit acestua, dacă s-ar automatiza locurile de muncă, la nivel global ar mai rămâne doar 15% din joburi.

La Business Days Iaşi sunt prezenţi 100 de speakeri în domenii precum marketing, banking, PR, comunicare, resurse umane, consultanţă, învăţământ, dar şi business development

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa



.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite