Tradiţia rurală se întoarce acasă. Universitatea „A.I.Cuza” din Iaşi înfiinţează Muzeul Satului Moldav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Muzeul de Istorie Galaţi
FOTO: Muzeul de Istorie Galaţi

Locuitorii din întreaga ţară pot contribui la formarea Muzeului Satului Moldav, prin donaţii de obiecte sau case tradiţionale care ar putea fi expuse.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a încheiat un acord de parteneriat cu autorităţile locale, pentru înfiinţarea Muzeului Satului Moldav. 

Muzeul îşi propune conservarea identităţii etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic prin valorificarea de colecţii etnografice, promovarea patrimoniului cultural din zona Moldovei şi crearea de programe menite să îmbunătăţească viaţa culturală.

„Am plecat de la realitatea că în Moldova nu există un muzeu reprezentativ pentru întreg spaţiul geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viaţă, tradiţiile şi obiceiurile regionale. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, ne asumăm obligaţia realizării unui obiectiv cultural de valorificare şi conservare a tradiţiilor populare”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Muzeul, unic în această parte a ţării, va funcţiona ca secţie a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a UAIC şi va fi amplasat pe o suprafaţă de aproximativ 32 de hectare din zona lacului din Grădina Botanică. Decizia înfiinţării Muzeului Satului Moldav vine în urma consultării publice a comunităţii academice din luna iulie a acestui an.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi invită pe toţi cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte şi  case tradiţionale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialişti ai Universităţii şi ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

„Taxa de solidaritate” ar lovi peste 330 de companii. Care sunt acestea şi de ce solicită oamenii de afaceri americani statului să renunţe la idee

Surse. Cum vrea PNL să fie împărţiţi prefecţii la negocierile cu PSD şi UDMR

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite