Spitalul de care fug toţi medicii. Secţiile funcţionează cu doctori pensionari şi riscă oricând să se închidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concursurile organizate pentru ocuparea posturilor la spitalul din Hârlău nu au avut candidaţi înscrişi
Concursurile organizate pentru ocuparea posturilor la spitalul din Hârlău nu au avut candidaţi înscrişi

Spitalul Orăşenesc Hârlău funcţionează numai cu 12 medici, deşi schema prevede 19 posturi. Mai mult, mai bine de jumătate dintre ei sunt pensionari care pot oricând să se retragă din activitate. De doi ani se organizează concursuri pentru ocuparea a şapte posturi, dar nu se prezintă niciun candidat interesat.

Situaţie critică pentru Spitalul Orăşenesc Hârlău. Deşi unitatea deserveşte aproximativ 40.000 de locuitori din oraş şi din zonele arondate, aceasta se confruntă cu o lipsă masivă de medici.

Spitalul are şapte secţii, dar majoritatea sunt ţinute pe linia de plutire cu medici pensionari. Este vorba despre secţiile de Pediatrie, Boli Infecţioase, Chirurgie Generală şi Obstetrică-Ginecologie. La o altă secţie, Balneologie, există un medic care lucrează doar cu jumătate de normă. Conducerea unităţii medicale se teme că situaţia se poate agrava oricând.  

‘’Medicii pensionari nu au nicio obligaţie să lucreze la noi, deci vă daţi seama că nu poţi să ai o garanţie cu niciunul dintre ei. Pot foarte bine să plece de pe o zi pe alta. Deocamdată medicii pensionari nu şi-au arătat intenţia de a pleca, dar nici nu ai o certitudine cu ei’’, spune Teodor Pricop, managerul Spitalului Orăşenesc Hârlău. 

Dacă medicii ar pleca, secţiile automat s-ar închide. Iar asta ar însemna ca bolnavii să fie nevoiţi să meargă la unul dintre spitalele din apropiere. Numai că distanţa este considerabilă. Până la unitatea medicală din Paşcani sunt 60 de km, iar până la Iaşi sunt 76 de km. 

Zero candidaţi la concursurile organizate

Conducerea spitalului încearcă din răsputeri să rezolve problema personalului. Au fost organizate concursuri pentru ocuparea celor şapte posturi de medici disponibile, dar fără succes. Nici la concursul de anul trecut, nici la cel de anul acesta nu s-a înscris nimeni. Motivele: distanţa prea mare de oraşul Iaşi, lipsa unei locuinţe de serviciu şi nedecontarea navetei, lucruri care îi descurajează pe doctori.  S-a încercat inclusiv găsirea unei modalităţi de plată a transportului medicilor de către primărie, dar în zadar. 

‘’Nu avem cadru legal pentru a deconta naveta medicilor. Nu există o prevedere în acest sens, aşa cum este în învăţământ. Consiliul Local cu siguranţă ar fi de acord să sprijinim sănătatea, dar nu putem face lucrul acesta decât dacă se ia o hotărâre la nivel naţional’’, spune Gheorghiţă Curcă, primarul oraşului Hârlău. 

Mai grav este că nici pe viitor nu se întrevăd soluţii. Şi medicii care abia ies de pe băncile facultăţii fug de acest spital.

‘’O altă problemă întâmpinăm şi cu medicii rezidenţi pe post care ne ţin încurcaţi câte 6 ani şi care la finalul rezidenţiatului în loc să vină să lucreze la noi pleacă peste hotare să profeseze. Am avut recent două astfel de situaţii, am deschis proces, dar instanţa le-a dat lor dreptate’’, spune Teodor Pricop, managerul Spitalului Orăşenesc Hârlău.

Următorul concurs pentru ocuparea posturilor vacante ar trebui să aibă loc săptămâna viitoare, dar nu s-a înscris niciun candidat interesat să lucreze la unitatea din Hârlău. 

Vă mai recomandăm:

La un spital din judeţul Iaşi nu se mai fac operaţii: au plecat toţi anesteziştii

Secţie de endocrinologie renovată ca la carte la Spitalul CF Iaşi, dar lipsită de un „element” esenţial: personal medical

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite