Singaporezul Atomic Leow, omul care va bate recordul mondial în Medicină, la Iaşi: „Vocea interioară îmi spunea că nu trebuie să renunţ la idee”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Atomic Leow în haine de absolvent FOTO Arhiva personală
Dr. Atomic Leow în haine de absolvent FOTO Arhiva personală

Dr. Atomic Leow, originar din Singapore, va absolvi în 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi şi va intra, cel mai probabil, în Cartea Recordurilor, la categoria "cel mai bătrân abslovent de Medicină din lume". Până la 66 de ani, dr. Atomic Leow a mai absolvit Ştiinţe Agricole şi Teologie.

Născut în Thailanda, într-o familie foarte numeroasă, cu opt băieţi şi două fete, dr. Atomic Leow, în vârstă de 66 de ani, împliniţi recent, îşi va adăuga anul acesta cea de-a şasea diplomă la CV: cea de absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi.

Parcursul său educaţional este unul impresionant. Liceul l-a făcut în Malaysia, apoi pentru a-şi da bacalaureatul a mers în Australia. După ce a terminat studiile liceale, a intrat la Universitatea La Trobe, din Australia (1971-1974), şi s-a specializat în Ştiinţe Agricole, fiind în top zece absolvenţi. Aşa a primit o bursă de studiu, pentru a-şi face doctoratul în Toxicologie. În 1980, după ce a primit titlul de doctor, a decis să facă şi o specializare în Educaţie, pentru a le preda studenţilor, tot la Universitatea La Trobe. Apoi s-a mutat în Singapore şi a obţinut şi cetăţenia acestei ţări. Acolo, Atomic Leow a absolvit Teologia şi un master în Teorii asupra divinităţii. Dar cel mai mare vis al său a fost să facă medicina şi i s-a îndeplinit la Iaşi.

Dr. Atomic Leow vorbeşte într-o engleză cu pronunţate accente asiatice şi îţi dai seama că şi-a povestit de nenumărate ori viaţa, fiindcă ştie exact cum să înceapă şi cum să termine conversaţia, încă înainte de a apuca interlocutorul său să-l întrebe ceva. E un bărbat înalt, mereu în vervă, cu o privire prietenoasă. Cunoaşte toate culoarele şi toate sălile de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa“ din Iaşi şi se salută cu toată lumea. Deşi în Singapore îl aşteaptă soţia şi cele două fiice, Atomic Leow pare a se simţi ca acasă în acest loc.

Dr. Atomic Leow la primirea titlului de doctor în ştiinţe, alături de tatăl său FOTO Arhiva personală

Atomic Leow

CELE MAI GRELE PROVOCĂRI

Cea mai grea încercare pentru Atomic Leow, când a ajuns la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi a fost aceea de a se menţine la nivelul colegilor săi. Majoritatea au doar 20 de ani, iar singaporezul – 66 de ani. A avut parte de trei ani de muncă grea până să se adapteze şi până a fi acceptat de către ceilalţi studenţi ca unul de-al lor. Cei mai mulţi nu înţelegeau de ce trebuie să stea întotdeauna în faţă la cursuri, nu conştientizau că vederea şi auzul l-au mai lăsat, că nu mai are simţurile la fel de ascuţite ca ale lor.

Un alt obstacol pentru singaporez au fost orele obligatorii de educaţie fizică. În primii doi ani la UMF, trebuie să participi la aceste ore, să alergi pe terenul de sport şi să faci exerciţiile de gimnastică, abdomene, flotări. Profesorul de sport nu l-a scutit de această activitate, chiar dacă alerga mai încet şi era mai lent în mişcări.

În ciuda dificultăţilor de adaptare şi în ciuda faptului că îşi vede familia doar o dată pe an, singaporezul a rezistat în toţi anii de facultate şi crede că românii sunt oameni foarte prietenoşi.

„Nu e uşor, la vârsta mea să locuieşti într-o ţară străină, cu o climă diferită faţă de cea cu care eşti obişnuit. Experienţa la facultatea din Iaşi a fost o continuă luptă de adaptare pentru mine. A trebuit să îmi testez limitele. La un moment dat, aveam un şoarece în casa în care stau în Iaşi. Nu ştiu cum a intrat acolo. Aşa că, la miezul nopţii, am bătut la uşa vecinului şi el a venit şi m-a ajutat să prind şoarecele“, povesteşte Atomic Leow.

Singaporezul care a studiat în Australia nu ştie foarte bine româna, în ciuda anilor petrecuţi la Iaşi, dar trebuie să vorbească cu pacienţii în română când merge prin spitale. Dacă îl rogi, pronunţă într-o română stâlcită „Unde te doare?“, „Aici?“, „Mulţumesc!“.

Dr. Atomic Leow îi evocă cu admiraţie pe profesorii săi de la  Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi, dar Iolanda Blidaru, medic ginecolog la Maternitatea Cuza-Vodă, Luca Cătălina, doctor la Spitalul de Boli Infecţioase, Cristina Ghiciuc, medic specialist Farmacologie clinică, Conf. Dr. Doina Butcovan, profesor la Disciplina Morfopatologie din cadrul UMF, Irina Jari, medic primar Radiologie - Imagistică medicală sunt numele pe care le pronunţă repetat.

Cei mai mulţi dintre oamenii care îl întâlnesc pe Atomic Leow sunt impresionaţi de povestea sa, iar unii profesori ieşeni i-au propus chiar o colaborare după ce va termina Medicina şi se va întoarce în Singapore. „A trebuit să muncesc foarte mult pentru a ajunge în momentul de absolvire. În ultimii şase ani am petrecut mai mult timp studiind decât făcând altceva. Uneori, nu dormeam două zile şi două nopţi la rând. Diploma pe care o obţin în România este cea de-a şasea pentru mine, dar îmi pare şi cea mai muncită“, conluzionează absolventul sexagenar.

Dr. Atomic Leow şi clima din România FOTO Arhiva personală

Atomic Leow

PERFORMANŢĂ DE CARTEA RECORDURILOR

Atomic Leow crede că după ce va obţine diploma la Iaşi va fi cel mai în vârstă absolvent de Medicină din lume. Nu afirmă asta cu certitudine, întrucât, după ce i-a contactat, cei de la Cartea Recordurilor i-au spus că nu sunt în măsură să compare universităţile şi nu ştiu cum să monitorizeze. Totuşi, nu l-au contrazis. Până în prezent, un doctor malaysian, de 64 de ani, este cel mai bătrân absolvent de Medicină din lume. Autorităţile din Singapore, ţara din care vine Atomic Leow, i-au scris deja şi l-au asigurat că va fi recunoscut ca fiind cel mai în vârstă absolvent de Medicină de la ei.

Urmează să cerceteze cancerul la sân

Ghidat de sentimentele de bun creştin, singaporezul intenţionează după ce va absolvi facultatea să-şi dedice munca celor care nu au avut prea mult noroc în viaţă. „Sunt creştin, inima mea plânge de fiecare dată când văd oameni săraci. După ce voi termina Medicina la Iaşi, o voi practica, mă voi ruga la Dumnezeu şi mă voi duce acolo unde îmi va cere pentru a ajuta oamenii defavorizaţi, săraci“, este convins Atomic Leow. Ştie, însă, că trebuie să şi supravieţuiescă, să trăiască din meseria sa.

Cei de la Universitatea La Trope, din Australia, i-au promis, deja, că îi vor pune la dispoziţie cele mai sofisticate echipamente din lume şi, din momentul în care va fi licenţiat la Iaşi, va încerca să fie atât un bun doctor, cât şi un foarte bun cercetător. Atomic Leow este interesat, în mod deosebit, de cercetarea care are în vedere cancerul la sân, de care multe femei sunt afectate, în prezent.

Lungul drum al lui Atomic Leow până în România

După absolvirea liceului, în Australia, Atomic Leow şi-a dorit să devină medic. Nu a dat la Medicină imediat după terminarea liceului, nu pentru că nu s-ar fi simţit capabil, ci din cauza unui incident nefericit.

Singaporezul explică. În  timp ce aştepta să primească diploma de absolvire a liceului, a mers în Melbourne, Australia, pentru a da examenul de limba engleză. A fost dus, însă, într-un centru greşit şi s-a trezit, deodată, într-o sală cu 10.000 de studenţi, cu un singur rând pentru elevii asiatici, sală în care nu-şi găsea locul. Aşa că s-a ridicat, a cerut ajutorul supraveghetorului şi a fost direcţionat, într-un final, către centrul de examinare în care se afla şi locul său. Doar că, atunci când a ajuns acolo, trecuse deja mai bine de jumătate din timpul destinat examenului şi nu a fost lăsat să stea mai mult, a fost nevoit să predea foaia de examinare aproape goală.

„Toată lumea mă întreabă de ce nu am făcut medicina până la 60 de ani. Pentru că am picat dezastruos examenul de limbă engleză!“, subliniază Atomic Leow.

INOVAŢII ÎN CERCETAREA AGRICOLĂ

Aşa se întâmplă că, în loc de Medicină, singaporezul a studiat Ştiinţe Agricole şi a devenit chiar un cercetător de succes. Este primul specialist din lume care a reuşit să crească, pentru producţia comercială, orhidee în apă, plante cunoscute pentru sensibilitata lor la apă şi la căldură, într-o ţară cu temperaturi foarte ridicate, de până la 40 de grade.

„Orhideele, în mod tradiţional, sunt o specie greu de cultivat în apă pentru că rădăcina putrezeşte în contact cu aceasta. Se pot produce de trei ori mai multe orhidee decât prin metoda clasică, în pământ. Au şi tulpina înaltă şi o floare foarte mare şi nu s-ar fi reuşit niciodată acest lucru dacă ar fi fost cultivate în pământ“, îşi explică singaporezul reuşita.

De altfel, dr. Atomic Leow a primit multe premii pentru cercetare şi a scris „A  Guide to Hydroponics“ (n.r. – „Ghidul hidroponicelor“, referitor la cultivarea plantelor în apă, fără sol, cu ajutorul unor nutrienţi speciali).

„FIICA MEA E MEDIC DEJA, A VENIT ŞI RÂNDUL MEU“

Când avea în jur de 40 de ani, după ce a fost profesor la un colegiu din Melbourne şi lector la Temasek Polytechnic din Singapore, a condus Departamentul de Biotehnologie şi Biotehnologie Medicală la Temasek Polytechnic, singaporezului i s-a oferit posibilitatea de a face Medicina în Europa. Dar nu a putut accepta, pentru că una dintre fiicele sale era foarte mică şi nu i s-a părut un gest responsabil să-şi lase familia şi să plece pe un alt continent. Aşa că i-a spus soţiei, profesoară de chimie, că nu va renunţa la medicină, dar că va aştepta să crească fata şi abia după aceea îşi va îndeplini visul.

Dr. Atomic Leow la ceremonia de absolvire a Medicinei a fiicei sale, Fiona FOTO Arhiva personală

Atomic Leow

Când fata sa cea mai mică a terminat Medicina la Universitatea din Melbourne, şi-a anunţat soţia: „Fiica mea e medic deja, a venit şi rândul meu“. Partenera sa de viaţă nu a opus rezistenţă, ci, dimpotrivă, a fost încântată, l-a susţinut.

„Până la urmă, medicina curge prin sângele celor din familia noastră. Fiica mea este medic specialist acum, cumnatul meu este directorul unei clinici medicale din Melbourne, verişorul meu e chirurg, nepotul meu e doctor, nepoata mea e doctoriţă. Aşa că eu doar mă alătur grupului. Trebuia să fac medicina“, spune Atomic Leow.

VIZIUNEA CARE L-A ADUS ÎN EUROPA

Drumul către Facultatea de Medicină i-a fost arătat singaporezului într-o viziune, după cum povesteşte, deşi este convins că nu va fi crezut. Era în camera sa, îşi vedea de treburile zilnice şi, deodată, a văzut o universitate, iar o voce îi spunea să meargă în Anglia să-şi îndeplinească visul. Aşa că a aplicat la University of East Anglia, din Norwich, Marea Britanie. Şi, spre surpriza sa, la cei 58 de ani pe care îi avea, i-au răspuns imediat, i-au acceptat cererea şi l-au chemat pentru un interviu.

Cu certitudinea că asta e şansa sa de a deveni medic, Atomic Leow a zburat acolo, a văzut universitatea şi a fost încântat. Era exact ca în viziunea sa. „Sunt creştin practicant şi cred că Dumnezeu mi-a trimis aceste viziuni pentru a mă ghida către medicină, pentru că am aşteptat atâţia ani să o studiez“, susţine el.

Pe măsură ce a început să studieze Medicina în Anglia, şi-a dat seama, însă, că studiile acolo sunt mult prea scumpe pentru el. După doi ani de stat acolo, i-a întrebat pe colegii britanici unde poate studia serios medicina la un preţ mai mic, pe care să şi-l permită. Şi i s-a recomandat să încerce în România, despre care nu ştia mai nimic. Aşa a aplicat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ şi, în 2010, a sosit la Iaşi.

Întrebat de ce a lăsat cariera şi familia în Singapore pentru a o lua de la zero în România, Atomic Leow mărturiseşte: „Nu am venit în România la 60 de ani ca să fac Medicina pentru că nu am realizat nimic în Singapore. Am o carieră de ani de zile în ţara mea. Am apărut la televizor şi în ziare, de peste o sută de ori. Dar tot simţeam un gol, vocea interioară îmi spunea că nu trebuie să renunţ la ideea de a face medicină“.

Mai puteţi citi:

Neurochirurgul Bogdan Iliescu, despre misterele creierului: "Frica în sine este un sentiment foarte bun. Statul degeaba este catastrofal pentru creier"

FOTO Povestea Lydiei Vitzilaiou, tânăra din Grecia care a învăţat limba română în şapte luni după ce i-a murit tatăl

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite