Săptămâna Mare, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în câteva imagini impresionante FOTO
0Săptămâna Mare a adus în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi mii de credincioşi, iar organizatorii aşteaptă un număr foarte mare şi în noaptea Învierii, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infectării cu noul coronavirus, la fel cum s-a întâmplat şi în zilele precedente.
Mii de creştini au trecut în această săptămână prin cele „şase staţii” ale Săptămânii Patimilor, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Caracteristica esenţială a acestei săptămâni au reprezentat-o Deniile, dar ieşenii au început să umple esplanada Mitropoliei încă din Duminica Floriilor.
Credincioşii au păstrat o distanţă apreciabilă în timpul slujbelor, fiecare dintre cei prezenţi rămânând aproape nemişcaţi pe tot parcursul serii, în pătratul desenat de către organizatori, în curtea catedralei. Organizatorii se aşteaptă să se întâmple la fel şi în noaptea Învierii, Sfânta Liturghie urmând a se încheia în jurul orei 02.30.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi, foto: Andrei Luca / Adevărul
În fiecare zi a săptămânii, creştinii şi-au reamintit şi au retrăit ultimele zile din viaţa Mântuitorului. Dacă în primele zile ale săptămânii, numărul ieşenilor a fost ceva mai scăzut în curtea catedralei, Joia şi Vinerea Mare au umplut din nou locul în care sute de mii de români vin în fiecare toamnă la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi, foto: Andrei Luca / Adevărul
Sute de oameni se îndreptau în fiecare seară, de pe toate colinele Iaşului, către bisericile din oraş, cu flori, lumânări sau cărţi de rugăciuni în mâini.
Mamă şi fiică, îndreptându-se spre Catedrala Mitropolitană din Iaşi, foto: Andrei Luca / Adevărul
În noaptea de sâmbătă spre duminică se va sluji doar afară, pentru a permite cât mai multor credincioşi să fie părtaşi la această cea mai mare sărbătoare a întregului an liturgic. Tot pentru a veni în sprijinul credincioşilor, pe două ecrane de mari dimensiuni se va transmite slujba în direct, ele fiind amplasate în zone în care nu există vizibilitate directă spre locul de slujire (unul dintre ele va fi amplasat în zona intrării, spre zona pietonală a Bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt).
FOTO: Andrei Luca / Adevărul
Săptămâna care urmează după praznicul Învierii Domnului poartă numele de Săptămâna luminată. În tradiţia greacă, ea se mai numeşte „Săptămâna reînnoită” (Diakaimsimos), deoarece întreaga creaţie este reînnoită prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
FOTO: Andrei Cucu / Facebook
Vă recomandăm să citiţi şi: