Şahul la catalog. Sportul minţii va fi legiferat ca materie opţională în şcolile primare din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii jucând şah în timpul unei competiţii organizate la Eforie FOTO Adevărul
Copii jucând şah în timpul unei competiţii organizate la Eforie FOTO Adevărul

Un proiect aflat în discuţie de mai mulţi ani, privitor la introducerea şahului ca materie de predare în şcolile primare, a fost definitivat de Federaţia Română de Şah şi va fi înaintat spre aprobare Ministerului Tineretului şi Sportului.

Conducerea Federaţiei Române de Şah (FRS) a prezentat la Iaşi proiectul pe care-l va înainta oficialilor din Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), vizând introducera şahului ca materie opţională în şcolile primare din România.

Proiectul a fost gândit în urmă cu câţiva ani, dar abia acum s-a ajuns la o formă finală. Potrivit celor din FRS, oficialii din Guvern au dat asigurări că proiectul va fi aprobat prin ordin ministerial şi că va fi aplicat începând cu anul şcolar viitor, 2014-2015.

Practic, ar urma că directorii fiecărei şcoli din România să decidă dacă vor să introducă o oră de şah pe săptămână, ca materie opţională, pentru clasele I-IV.

La conducerea FRS a ajuns pe 20 septembrie 2013 deputatul ieşean USL Sorin Iacoban. Acesta susţine că a avut deja discuţii cu şefii mai multor inspectorate şcolare din ţară, care s-au arătat interesaţi să aplice proiectul.

"Sperăm ca mulţi dintre copii să ajungă la finalul clasei a IV-a să joace şi cu spatele, cum se spune, în orb. Pornim în clasa I cu tehnici de bază: aşezarea tablelor, aşezarea pieselor. Se învaţă procedeele tactice, schemele de deschidere, legarea, atacul dublu, şahul prin descoperire, plus procedee mai complicate, cum ar fi tehnici de joc la mijlocul tablei, cum să întindă o capcană sau cum să iasă dintr-una. În acest moment, avem în Iaşi câteva clase cu regim sportiv şi acele clase au câte patru ore pe săptămână", a precizat Vladimir Danilov, secretarul general al Federaţiei Române de Şah.

În Iaşi, mai există două şcoli generale în care şahul este predat copiilor de clasele I-IV, în cadrul unui proiect-pilot, iar elevii chiar sunt notaţi la catalog în urma activităţii de la ore.

"Pe sistemul after-school deja acoperim 70-80% dintre şcolile din municipiu. Se duc instructorii în şcoli, au ore, avem mai multe cluburi pentru copii în oraş. Ar fi ideal să pătrundem în fiecare şcoală. Să ştie copii să mute piesele la finalul clasei I", a adăugat Danilov.

Cea mai mare problemă a proiectului este specializarea profesorilor. "Încercăm să obţinem fonduri europene, pentru perfecţionarea continuă, a profesorilor de sport, a învăţătorilor. Legea este destul de complicată la noi. De exemplu, dacă eşti profesor de matematică nu poţi să predai şah, trebuie să fii profesor de sport", a mai spus Danilov.

Federaţia Română de Şah este a treia ca număr de membri din ţară, după cele de fotbal şi tenis. Numără 12.000 de membri şi are 260 de cluburi pe teritoriul ţării. Bugetul pe anul 2013 este de aproximativ 100.000 de euro.

Sorin Iacoban a ajuns în fruntea federaţiei chiar dacă nu are merite ca jucător de şah. El susţine că nu este important să ştii să joci, ci să fii un bun manager. Iacoban a fost în centrul unui scandal de proporţii la Iaşi,după referendumul din 19 iulie 2012. Un bărbat din Oneşti care a votat de opt ori la secţii din Iaşi a fost cazat ilegal, chiar de Sorin Iacoban, într-unul dintre căminele campsului studenţesc Tudor Vladimirescu, pe care-l administra în acea perioadă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite