Reuşită pentru Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. După trei ani de încercări, unitatea a fost acreditată pentru transplantul hepatic
0Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a acreditat miercuri, 11 mai, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi pentru activitatea de transplant hepatic. În termen de aproximativ o lună, o echipă de chirurgi ieşeni coordonaţi de profesorul Cristian Lupaşcu pot efectua primul transplant hepatic la Iaşi.
Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a devenit al treilea spital din ţară în care se poate face transplant hepatic, după Institutul Fundeni şi Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti.
Unitatea medicală a reuşit să obţină acreditarea din partea ANT pentru efectuarea transplantului hepatic, după o pregătire de cel puţin trei ani.
Spitalul a reuşit să facă dovada unor spaţii şi circuite corespunzătoare odată cu inaugurarea unui bloc operator nou localizat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU).
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este rezultatul eforturilor de mai mulţi ani de zile. A fost o muncă internă intensivă. Acreditarea trebuia obţinută în urma unor norme şi proceduri care trebuiau respectate. Asta însemnă, pe scurt, resursă umană calificată, spaţiu acreditat, dotări, aparatură şi circuite corespunzătoare şi funcţionale. Dotările au fost realizate din venituri proprii şi au costat în jur de 700 de mii de lei”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”.
Potrivit coordonatorului echipei de transplant hepatic, profesorul Cristian Lupaşcu, primul transplant se va putea face în termen de aproximativ o lună, interval în care ANT trebuie să introducă spitalul ieşean în cadrul programului naţional de transplant pentru a-i fi acordată filă de buget necesară intervenţiilor de acest tip.
„Din punct de vedere tehnic, lucrurile se pot desfăşura poate chiar şi în mai puţin de o lună, pentru că mai rămân de perfectat nişte probleme financiare. În lumea europeană, costurile unui transplant de ficat de la donator aflat în moarte cerebrală sunt în jur de 85-110.000 de euro, dacă vorbim de un pacient cu o evoluţie normală”, a declarat prof. dr. Cristian Lupaşcu, medic primar chirurg.
În prezent, lista de aşteptare a medicilor ieşeni cuprinde 20 de pacienţi din Moldova care aşteaptă un ficat sănătos. Conform conducerii centrului de transplant ieşean, acreditarea acrodată Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi nu va ajuta nu doar pacienţii din Moldova, ci bolnavii din toată ţara, care vor putea face transplant aici dacă se va identifica un organ compatibil.
„Este o posibilitate mult mai bună pentru pacienţii din regiunea noastră, dar şi pentru cei din alte regiuni aflaţi pe lista de aşteptare. Acum trebuie să ne mobilizăm pentru a găsi un număr mare de donatori pentru a acoperi necesităţile acestui nou centru deschis, având în vedere că în acest moment noua ni s-a trasat această responsibilitate tocmai pentru că numărul de donatori de la nivel naţional era mult prea mare şi centrul din Bucureşti nu făcea faţă”, a arătat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea CRT.
Citeşte şi: