Remedii naturiste împotriva căderii părului. Ce miracole îi sunt atribuite ceaiului de mesteacăn râios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderea părului afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Maria Treben, fitoterapeut de origine austriacă, recomandă pentru combaterea alopeciei o serie de plante medicinale care pot renaşte podoaba capilară.

În cartea „Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben, fitoterapeut devenit cunoscut în anii ’80, scrie că alopecia sau căderea părului afectează în egală măsură ambele sexe.

Femeile se pot confrunta cu această problema mai ales după prima sarcină, în timp ce bărbaţii pot observa semne de pierdere a părului chiar şi la 20 de ani.

Maria Treben, specialist care a început să studieze plantele medicinale încă din 1960, recomandă pentru creşterea părului spălături cu ceai din coada calului şi masarea pielii cu loţiuni din frunze de mesteacăn râios şi urzică. 

Primul tratament naturist se prepară din 100 de grame de coada calului (Equisetum arvense). Potrivit autoarei, se toarnă peste trei linguriţe de coada calului în 500 ml de apă clocotită şi se lasă să stea cinci minute la infuzat. Ulterior, ceaiul se strecoară şi se foloseşte călduţ, în fiecare dimineaţă şi seară, timp de măcar două săptămăni, pentru spălarea şi masarea pielii capului. 

Cel de-al doilea tratament, loţiunea pentru creşterea părului, se prepară din 50 de grame de frunze de mesteacăn râios (Betula verrucosa) şi din alte 50 de grame de urzică mare (Urtica dioica). „Ingredientele se amestecă în cantităţile indicate.  Peste trei linguriţe de amestec se toarnă 500 ml de apă clocotită şi se lasă să stea cinci minute. Se strecoară şi se masează pielea capului cu acest ceai cald,  dimineaţa şi seara”, se arată în cartea „Sănătate din Farmacia Domnului”, de Maria Treben.

Pentru  creşterea frumoasă a părului, în cartea „Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben notează că se foloseşte un amestec din ceai de urzici, mesteacăn, nuc şi rostopască. 

„Câte un pumn plin de urzici proaspete şi frunze proaspete de nuc, mesteacăn, soc şi o tulpină de rostopască se introduc în apă rece şi se pun pe foc până ajung la punctul de fierbere. Repaos trei minute. Cu un săpun medicinal şi jumătate din cantitatea de de lichid obţinută se spală bine părul, după care se clăteşte cu apă. Cealaltă jumătate din cantitate este lăsată să acţioneze câteva minute asupra părului şi a pielii capului, fără a mai clăti o dată părul cu apă simplă”, arată fitoterapeutul austriac.

O altă reţetă recomandată de fitoterapeutul austriac pentru creşterea părului se bazează pe rădăcini de brusture (Arctium lappa). Maria Treben susţine că îmbinarea ceaiului de rădăcini de brusture cu ulei din aceeaşi plantă face minuni pentru podoaba capilară.

Ceaiul se prepară din două linguriţe de rădăcini de brusture care se lasă la fiert în 500 de ml de apă. Terapeutul recomandă câte două căni de ceai cald, pe zi, timp de zece zile. În aceeaşi perioadă, de două-trei ori pe zi, se masează pielea capului cu ulei din rădăcini de brusture.

Citeşte şi:

Când să te prezinţi la doctor dacă ai mai multe aluniţe pe piele. Medic specialist: „Trebuie să fii atent la avertismente“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite