Când să te prezinţi la doctor dacă ai mai multe aluniţe pe piele. Medic specialist: „Trebuie să fii atent la avertismente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aluniţele care îşi modifică forma, volumul sau culoarea într-un interval scurt de timp trebuie să ne atragă atenţia. Astfel de schimbări impun control urgent la medicul dermatolog.

Aluniţele, denumite ştiinţific nevi pigmentari, arată ca nişte pete galbene, cafenii, negre sau albăstrui cu marginea variabilă. 

Dacă într-o anumită zonă pe piele sunt mai multe aluniţe nu înseamnă că suferim de vreo afecţiune, ci că avem aşa-numitul sindrom al nevilor displazici. Sindromul presupune apariţia a numeroşi nevi pigmentari ciudaţi, în zone precum organele genitale, membre inferioare, fese, sâni sau pe pielea capului.

Potrivit medicilor, un pacient care are mai multe aluniţe nu trebuie să se gândească direct că are cancer. Aluniţele se pot tranforma în melanom malign doar în anumite condiţii de mediu.

„Unele aluniţe se pot transforma în melanom malign în anumite condiţii şi mai ales sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete sau traumatismelor repetate. Dar nu toate cancerele de piele sunt melanoame maligne. Prezentarea la medic este singura soluţie pentru a îndepărta orice suspiciune. Bineînţeles, asta nu înseamnă că eşti neapărat expusă acestui risc, ci doar că trebuie să fii atentă la următoarele semnale de avertisment: creşterea aluniţei în suprafaţă şi profunzime, modificarea aspectului, apariţia unor ulceraţii spontane sau a unei sângerări, apariţia unei eroziuni, sau prurit”, a explicat medicul Corneliu Dobre, medic primar dermatolog în cadrul Clinicii de Dermatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Potrivit specialistului, dacă observaţi oricare dintre modificările menţionate, se impune un control obligatoriu la medicul dermatolog. Acesta poate decide dacă este necesară îndepărtarea chirurgicală a aluniţei.

Executată corect, procedura medicală de îndepărare a aluniţei nu prezintă niciun risc. În schimb, dacă nu este operată la timp şi dacă prezintă risc de cancer, aluniţa poate duce la decesul pacientului. 

„Dacă este vorba despre un nev, de o aluniţă canceroasă, atunci când aceasta nu se operează sau nu se tratează la timp, cancerul se poate împrăştia în organism. De aceea, atunci când pacientul nu se prezintă din timp la medic pentru diagnostic şi tratament, deşi intervenţia chirurgicală este indicată corect, iar aceasta s-a efectuat cu maximum de competenţă, metastazele fiind deja plecate, evoluţia este nefastă. Operaţia fiind făcută tardiv, după ce au apărut metastazele, se poate ajunge în scurt timp la deces”, a mai explicat medicul. 

Conform medicului, apariţia cancerului de piele derivat din aluniţe este favorizat de o serie de factori de risc, printre care cei de ordin genetic, radiaţiile şi traumatismele repetate. 

Citeşte şi:

Bolile de piele care au nevoie de soare pot fi tratate în sezonul rece cu ajutorul laserului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite