Rămăşiţele civilizaţiei Cucuteni, aduse la lumină de cercetători români şi germani, într-o comună din Iaşi
0Până la finalul acestei luni, mai mulţi masteranzi şi doctoranzi din ţară şi străinătate iau parte la o cercetare arheologică în extremitatea sudică a judeţului Iaşi, pe Dealul Bodeştilor, în situl de la Scânteia.
În baza unei colaborări internaţionale multianuale între Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române - Filiala Iaşi, Friedrich-Alexander Universität Erlangen - Nürnberg (Germania) şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi o echipă de arheologi este prezentă în această lunăîn situl din comuna Scânteia, Iaşi.
În acest sit, primele săpături au fost făcute în 1985 de către dr. Cornelia-Magda Lazarovici, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Arheologie Iaşi. „Calitatea extraordinară a ceramicii cucuteniene descoperite în acest sit a dus la organizarea unei prime expoziţii în 1999, la Palatul Culturii, reunind exclusiv piese din această aşezare. Ulterior, cele mai valoroase obiecte descoperite aici au făcut parte din expoziţii internaţionale de mare succes, organizate la Vatican, Olten (Elveţia), Bytom, Varşovia (Polonia), New York, Oxford, dar şi la Chişinău“, au transmis reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.
Colaborările cu ceretătorii germani s-au intensificat în ultimii doi ani. Anul trecut, în cadrul unui şantier şcoală, coordonat de prof. univ. dr. Doris Mischka, echipa din Germania a înregistrat la Autoritatea Aeronautică Civilă Română prima dronă în scop de cercetare arheologică.
* Situl arheologic de la Scâteia, Iaşi FOTO Complexul Expoziţional Moldova
Acum, în campania 2017 participă studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Germania - Historisches Seminar. Abteilung für Ur- und Frühgeschichtliche Archäologie şi Institut für Urgeschichte & Historische Archäologie Universität Wien, Austria, dar şi tineri specialişti de la Muzeul Judeţean Botoşani şi de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad.
„Cunoscută în toată lumea, de mai bine de trei decenii, atât specialiştilor cât şi iubitorilor de artă preistorică şi arheologie, aşezarea cucuteniană de la Scânteia se particularizează nu doar prin cantitatea impresionantă de ceramică pictată, ci şi prin numărul ridicat de statuete antropomorfe descoperite (aproximativ 1.000), situaţie ce indică posibila existenţă aici a unui centru de cult în jurul căruia gravitau aşezări din zonă, de mai mică întindere“, au mai punctat oficialii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.
Citeşte şi: