Portretul politrucului-traseist fericit. După 18 ani şi patru tentative ratate, noul prefect de Iaşi primeşte cadou o înaltă funcţie administrativă locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Cârlan, noul prefect al Iaşiului FOTO Mediafax
Dan Cârlan, noul prefect al Iaşiului FOTO Mediafax

Dan Cârlan, unul dintre cei mai controversaţi oameni politici din istoria postdecembristă a Moldovei, recunoscut pentru că a pierdut mai toate bătăliile electorale importante în care s-a înscris de-a lungul anilor, dar şi pentru abilităţile de a se „lipi” de toate guvernările, schimbându-şi uşor culoarea politică, ca să obţină o funcţie publică, a fost numit prefect al Iaşiului.

Guvernul României a adoptat în cursul zilei de ieri, 19 august, o hotărâre prin care Dan Cârlan a fost numit prefect al judeţului Iaşi.

Cârlan îl va înlocui în funcţie pe Romeo Olteanu, care a demisionat pe 11 august după ce a fost implicat într-un accident de circulaţie. Olteanu şi-a depus mandatul la cererea ministrului Gabriel Oprea, după ce presa locală a reliefat faptul că prefectul ar fi comis accidentul în stare de ebrietate şi ar fi încercat să-şi muşamalizeze vinovăţia.

Dan Cârlan ar urma să-şi înceapă mandatul efectiv de săptămâna viitoare, când hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial.

Cârlan ocupa, în momentul apariţiei deciziei, funcţia de director general adjunct în cadrul Departamentului pentru Energie, subordonat Guvernului.

De pe această poziţie a fost desemnat, începând cu noiembrie 2013, la şefia proiectării şi ridicării hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj, unul dintre cele mai importante proiecte energetice din istoria României, cu o valoare estimată la peste 1,2 miliarde de euro. Acceptarea funcţiei de prefect la Iaşi înseamnă demisia din funcţia guvernamentală.

Eroul pe cal alb, triplă ratare la Primărie
„Regret că plec din conducerea unui proiect atât de frumos, derulat de un ieşean la Cluj, la care am ajuns să lucrez 14 ore pe zi. Dar cei 18 ani în tot ce înseamnă administraţie publică - ales local în două mandate, senator, secretar de stat, funcţionar public de conducere, reprezintă o experienţă care nu-ţi permite să refuzi poziţia de prefect. Este o experienţă pe care am obţinut-o cu voturile ieşenilor de-a lungul timpului, în diverse forme de exprimare a activităţii“, a declarat Dan Cârlan, noul prefect de Iaşi.

Statistica îl contrazice, însă, pe Cârlan în privinţa încrederii arătate de electoratul din Iaşi de-a lungul timpului. Mai mult, la nivel local este cunoscut drept „perdantul etern“, după ce a fost învins de trei ori (1996, 2000 şi 2004) în campania pentru Primăria Iaşi şi o dată (2008) în lupta pentru şefia Consiliului Judeţean Iaşi.

Practic, a pierdut de fiecare dată când a candidat pentru înalte demnităţi locale, iar în 2008 a pierdut şi alegerile pentru Camera Deputaţilor. De vină, au decretat analiştii, au fost strategiile electorale bizare şi inadecvate.

De exemplu, în 1996 a ieşit pe străzile Iaşiului trăgând de căpăstru un cal alb şi erijându-se în salvatorul oraşului cu sloganul „Eroul tău ţi-o spune! Până aici le-a fost!“. Ideea a fost de natură să stârnească ironii acide din partea alegătorilor şi ale contracandidatului principal, Constantin Simirad. Patru ani mai târziu, în 2000, Cârlan s-a plimbat în spatele unui camion, pe care era urcată o centrală termică (foto jos - Ziarul de Iaşi), şi le promitea ieşenilor căldură cu 30% mai ieftină. Nu a avut succes nici atunci. A reuşit, totuşi, să obţină două mandate în Consiliul Local Iaşi (1996-2004) şi unul în Senatul României (2004-2008).

image

Membru PNL-PDL-PSD

Traseismul lui Cârlan este, de asemenea, o marcă proprie consacrată. A intrat în politică în 1995, ca membru PNL. În 2004 a trecut la PD (PDL) şi a fost principalul critic al conducerii PSD Iaşi. Între 2009 - 2010 a fost secretar de stat în Ministerul Economiei.

Din septembrie 2010 şi până în iunie 2012, a fost director general al Autorităţii pentru Inundaţii. Din 2013 a trecut în tabăra PSD, iar în acelaşi an a primit funcţia de director de cabinet al secretarului de stat Maricel Popa (aprilie 2013 - aprilie 2014). Tot în 2013, Cârlan s-a aflat în conducerea a cinci companii de stat (membru CA, AGA sau administrator special).

Potrivit declaraţiei de avere, a încasat lunar, în medie, peste 4.300 euro. Salariul de prefect îi va aduce o sumă de patru ori mai mică, puţin peste 1.000 de euro.

Dan Cârlan a fost una dintre cele două propuneri, înaintate la Bucureşti neoficial de către şeful PSD Iaşi, primarul Gheorghe Nichita. Surse din mediul politic ieşean spun că celălalt candidat a fost Victorel Lupu, ex-membru PSD, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. Lupu a fost „abandonat“ în cele din urmă pentru că s-ar afla în pragul pensionării.

Una dintre cele mai importante atribuţii ale prefectului, reprezentantul Guvernului în teritoriu, este aceea de a organiza şi superviza scrutinele electorale, iar cel mai greu „test“ pentru Cârlan sunt prezidenţialele din noiembrie 2014.

Datornic la Bancorex

Dan Cârlan s-a aflat pe celebra listă a datornicilor Bancorex, cu un credit de 1,5 milioane de dolari, pe care l-a contractat în 1996 şi nu l-a mai restituit niciodată. Împrumutul i-a fost acordat cu girul fostului FPP II Moldova şi a vizat tehnologizarea fabricii de confecţii Lynx, principala afacere a lui Cârlan.

Societatea a ajuns în cele din urmă în faliment, AVAS s-a retras, printr-o manevră dubioasă, de pe lista creditorilor, iar Dan Cârlan i-a vândut fabrica în 2005 sirianului Michael Nseir, unul dintre cei mai bogaţi şi controversaţi oameni de afaceri din Moldova, în urma unei tranzacţii de peste un milion de euro.

Pe aceeaşi temă:

Fost senator de Iaşi, şef al proiectului de 1,2 miliarde de euro pentru construirea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, în Cluj, de către o companie din China

Banii chinezilor, pe mâna unui politruc traseist

Prefectul de Iaşi, găsit băut după ce a fost implicat într-un accident. Poliţiştii i-au luat alcoolemia după jumătate de oră

Prefectul judeţului Iaşi a demisionat după ce a fost prins băut la volan

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite