Performanţa tinerilor programatori într-un program Microsoft: „Am învăţat singură să codez pentru acest proiect“
0
Programul Opening Opportunities s-a derulat timp de 6 luni şi a adus împreună 130 de elevi între 14-19 ani din Iaşi, Focşani, Suceava, Vaslui, Bârlad, Oneşti, Rădăuţi, Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea. Tinerii au fost îndrumaţi de specialişti de la Microsoft România.
La finalul săptămânii trecute a avut loc finala Opening Opportunities, un concurs destinat tinerilor din regiunea Moldovei, una dintre cele mai sărace regiuni ale Uniunii Europene, acoperind nevoi ale elevilor şi şcolilor de informatică din: Suceava, Iaşi, Focşani, Oneşti, Vaslui şi Bârlad, dar şi în Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea. „Opening Opportunities aduce împreună în echipe mixte (40% din elevi participanţi la program sunt fete pasionate de tehnologie şi IT) nu doar elevi de la licee diferite, dar şi din oraşe diferite, care lucrează timp de 6 luni la proiecte tehnice coordonându-se pe Skype împreună cu mentorul lor, voluntar Microsoft. Echipele sunt construite oglindind rolurile, dar şi ritmul unui start-up IT, care trebuie să inoveze şi să pregătească într-un timp scurt un produs de tehnologie gata de utilizare“, au transmis organizatorii. Juriul format din specialişti Microsoft a stabilit câştigătorii competiţiei.
Premiul pentru cea mai bună implementare tehnică: The Night before Exemption - o echipă mixtă de 5 elevi de 16 şi 17 ani din 3 licee diferite din Bucureşti şi Iaşi, coordonată de mentorul Silviu Toderaş, SharePoint Support Escalation Engineer la Microsoft CSS. The Night before Exemption este un joc single-player retro, inspirat de genul „point and click” şi desenat pixel cu pixel.
„Nu am mai lucrat niciodată în tipul acesta de echipă, care seamănă atât de mult cu o echipă reală de IT. În echipă eu m-am ocupat de partea de codare, colegii mei s-au ocupat de grafică, testare, pregătirea prezentării. Înainte de proiect ştiam să folosesc doar C++, am învăţat singură să codez în AGS pentru acest proiect”, a transmis Daria Stărică (16 ani) programatoarea echipei din Iaşi.
Premiul pentru cel mai inovativ proiect: DriveVision, un proiect de machine learning creat de o echipă de la Colegiul Naţional Petru Rareş Suceava, cu ajutorul mentorului lor Andreea Tîrnăcop, Technical Engineer Microsoft CSS. Sistemul creat de ei este un proiect de maşină autonomă, în care camerele şi senzorii monitorizează permanent obstacolele din trafic, atenţia şoferului sau trimit informaţii instituţiilor de intervenţii de urgenţă cu privire la câţi oameni sunt în maşină în cazul unui accident.
Premiul pentru cel mai distractiv proiect sau premiul pentru cel mai bun joc original: Pesna, o platformă pentru crearea de jocuri bazate pe basme, a fost creat de o echipă de 5 elevi de la Colegiul Naţional Gheorghe Roşca Codreanu Bârlad, coordonată cu ajutorul profesorului de informatică Vlad Giurcanu, profesor Predau Viitor.
Premiul pentru cea mai bună prezentare: Psych Type – o echipă mixtă de elevi din 4 licee din Râmnicu Vâlcea, coordonată de Ion Ionescu, Technical Project Manager la Microsoft CSS. Psych Type este un joc care ajută adolescenţii să se cunoască mai bine pe sine, construit cu ajutorul unor teste psihologice interactive de personalitate.
Premiul Juriului, pentru originalitatea conceptului, pentru SchoolScape, un joc creat de o echipă mixtă de 12 elevi din 4 licee diferite din Suceava şi Rădăuţi sub coordonarea lui Dan Vasilescu, Support Escalation Engineer la Microsoft România, în care elevul (personajul jocului) trebuie să treacă probe serioase de cultură generală ca să reuşească să „rezolve” întâlnirile cu profesorii din joc.
Opening Opportunities, cel mai mare program educaţional de mentorat în computer science, este construit şi derulat anual de Asociaţia Techsoup, începând din 2013. Partenerul principal la programului este Microsoft CSS România – angajaţii Microsoft CSS România voluntariază cel puţin 2 zile pe an în cadrul Opening Opportunities, cea mai mare contribuţie de muncă voluntară a unei companii IT în România.
Citeşte şi: