Pasaj dedicat de ieșeni unui fost mare personaj al orașului. Cine a fost poetul Emil Brumaru

0
Publicat:

Emil Brumaru a fost o personalitate și un personaj important în istoria contemporană a Iașului, poetul fiind considerat o adevărată legendă încă înainte de a se stinge din viață, în anul 2019.

Pictură realizată de către artistul Harcea Pacea. FOTO Primăria Iași
Pictură realizată de către artistul Harcea Pacea. FOTO Primăria Iași

Muzeul Literaturii Române Iași a inaugurat pe data de 20 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură şi Traducere, Pasajul „Emil Brumaru”, pe strada Cuza Vodă nr. 8-10, aproape de Piața Unirii din Iași.

Timp de aproape jumătate de secol, poetul a locuit în așa-numitul bloc „Plomba” de pe strada Cuza Vodă nr. 6, iar în drumurile sale cotidiene, spre librării, redacții ale editurilor și ale revistelor literare, Emil Brumar trecea prin acest pasaj.

„Comunitatea ieșeană onorează și în acest fel memoria celui care a fost o personalitate inconfundabilă în galeria scriitorilor români contemporani și o legendă a orașului nostru prin picturi semnate de artistul stradal HarceaPacea. Ne dorim ca și aceste picturi murale să devină un punct important pe harta turistico-literară a Iașului”, a transmis primarul Mihai Chirica. 

Emil Brumaru, născut în anul 1939, în Basarabia, a fost unul dintre cei mai cunoscuți poeți contemporani. A venit la studii la Iași, unde a rămas peste ani, îndrăgostindu-se iremediabil de oraș și s-a stins din viață în anul 2019, în același oraș. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, în anul 1970, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”, în anul 2001 și Premiul de Excelență la Festivalul „George Bacovia”, în 2005. 

Arta murală colorează Iașul

Arta murală reprezintă o parte importantă a orașului Iași în ultimii ani, artistul Harcea Pacea având mai multe proiecte cu astfel de picturi în diferite colțuri ale orașului. 

Noua formă de cultură începe să fie bine primită de către toate categoriile de oameni, care până în urmă cu câțiva ani considerau această artă o formă de vandalism. De altfel, aceste capodopere au însemnat proiecte de revitalizare urbană în multe orașe din România, prin care artiștii și-au exprimat diverse mesaje sociale sau pur și simplu au dorit să schimbe înfățișarea unor clădiri care nu au mai avut parte de reabilitare de zeci de ani. 

De exemplu, proiectul InZIDerabilii din Iași este un proiect urban inițiat de artistul HarceaParcea. Muralul pictat pe un zid lung de 400 de metri, construit în anii '90, separă cartierul Dallas de restul orașului. Proiectul promovează toleranța și coeziunea socială, cartierul Dallas fiind recunoscut a fi populat în general de către familii defavorizate. 

Unul dintre corpurile Serviciului de Ambulanță din Iași a fost, de asemenea, pictat de către artiștii stradali care au vrut să aducă astfel mulțumiri celor care au fost alături de populație, mai ales în pandemie. Același mesaj vrea să îl transmită artistul HarceaParcea și prin „Solicitudine”, o lucrare realizată pe strada Octav Botez, din Iași. 

Lucrarea „Solicitudine”. FOTO Street Delivery
Lucrarea „Solicitudine”. FOTO Street Delivery
Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri