Oraşul cu cei mai mulţi tineri fericiți din ţară. Ce arată rezultatul unui studiu recent

0
Publicat:

Deși România în general îmbătrânește, Iașiul se menține în topul tinereții, în principal datorită migrației tinerilor din județele vecine, este rezultatul Studiului „Tineri după pandemie".

Sursa foto: Primăria Municipiului Iași
Sursa foto: Primăria Municipiului Iași

În Iași sunt cei mai mulți tineri din țară, este concluzia unei cercetări realizate recent de Institutul Naţional de Statistică. Mai mult, tinerii din Iaşi se declară şi fericiţi. Deși România, în general, îmbătrânește, Capitala Moldovei se menține în topul tinereții, în principal datorită migrației tinerilor din județele vecine. Vârsta medie este de 39 de ani, iar 60% din totalul locurilor de muncă din municipiu sunt ocupate de tineri. 

Este un aflux de tineri care vin la studii în Iași, iar apoi decid să rămână mai ales atrași de oferta de locuri de muncă. Pe primul loc se află Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor, unde avem 20.000 de locuri de muncă, cu salarii care depășesc media pe țară, undeva la 9.000 pe lună. Astfel, ponderea tinerilor în populația totală a județului să fie una foarte mare”, explică Ciprian Iftimoaie, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.

Lucrurile care-i fac fericiți pe ieșeni

Potrivit sursei citate, oportunitățile pentru o carieră de succes, cât mai multe opțiuni de petrecere a timpului liber și stabilitatea financiară sunt câteva dintre lucrurile care îi fac pe tinerii din Iași să se simtă fericiți. În plus, unul din șase tineri spune că este dispus să se implice în activități de voluntariat ca să contribuie la bunăstarea orașului.

La polul opus, cel mai redus grad de fericire al tinerilor a fost înregistrat în Constanţa, în timp ce Cluj-Napoca e perceput drept cel mai curat şi unit oraş, iar Iaşi ca fiind cel mai accesibil. 

Studiul „Tineri după pandemie: Oraşe Fericite" a fost realizat pe un eşantion de peste 5.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, din cele şase capitale ale tineretului din România: Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Timişoara, Bacău, Constanţa, Baia Mare şi Iaşi.

Sondajul a măsurat câteva dintre aspectele esenţiale ale vieţii tinerilor, precum: cât de fericiţi sunt, care este gradul de siguranţă pe care îl resimt în oraşul în care trăiesc şi care sunt lucrurile care pot fi îmbunătăţite. 

Fericirea tinerilor depinde și de spațiul în care locuiesc

Posibilitatea achiziţionării propriei locuinţe este un factor important pentru gradul de satisfacţie resimţit de tineri. Astfel, o analiză realizată de Consiliul Tineretului din România relevă faptul că majoritatea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani locuiesc împreună cu părinţii (57,8%, faţă de 49,4% în medie în UE-27, conform Eurostat).

Vârsta medie la care aceştia părăsesc locuinţa părintească este de 27,9 ani. De asemenea, 8,4% dintre tinerii români, cu vârste între 15 şi 29 ani, trăiesc în gospodării care utilizează mai mult de 40% din venit pentru cheltuielile cu locuinţa, 64,7% locuiesc în gospodării supraaglomerate (raportat la 27,5%, media UE), iar 21,9% suferă de lipsa sau precaritatea severă a locuinţei (6,5% media UE).

Analiza de specialitate arată că, din 2015 până în 2020, costul închirierii a crescut cu 10,1%. O chirie medie pentru o garsonieră în Bucureşti sau Cluj reprezintă 87,3% din salariul minim net, în timp ce chiria pentru un apartament cu două camere 129,66% din salariul minim net, reiese din calculele specialiştilor.

Pe de altă parte, șase din zece tineri consideră că oraşele lor s-au adaptat eficient contextului pandemic, iar două din şase persoane ar dori să se implice în viitor în acţiuni de voluntariat pentru a ajuta la dezvoltarea oraşului lor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite