Noul an vine cu taxe mai mari pentru ieşenii cu mașini. Care va fi impozitul pentru un automobil de lux

0
0

Scumpirea va fi resimţită mai ales de proprietarii autovehiculelor cu o capacitate cilindrică de peste 3000 de cm cubi, explică reprezentanții Primăriai Municipiului Iași.

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Un proiect de hotărâre al Consiliului Local Iași prevede majorarea impozitelor și taxelor pentru clădiri și autoturisme. Creșterea ar fi în procent de cinci la sută. Cei care dețin autoturisme cu capacitate mare ar putea plăti mai mult în anul 2023, asta dacă proiectul va primi vot afirmativ din partea consilierilor locali. Cei ce își permit să dețină un autoturism electric vor beneficia în continuare de o reducere cu 95 la sută a impozitului

Singurele vehicule pentru care nu se înregistrează creșteri privind valoarea impozitului sunt motocicletele, triciclurile, cvadriciclurile și autoturismele cu capacitatea cilindrică de până sau peste la 1.600 cm3, inclusiv. În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95 la sută.

Este vorba de prevederile codului fiscal, care ne obligă să indexăm aceste tarife care nu au mai fost corelate cu realitatea din acest moment în ceea ce privește rata de inflație. Noi nu facem altceva decât să adaptăm aceste taxe la cheltuielile locale, așa cum prevede legislația”, explică Sebastian Burada, purtătorul de cuvânt la Primăriei Municipiului Iași. 

În cazul autoturismelor, taxa de parcare în spațiile publice rămâne la doi lei pe oră în afara zonei centrale și la cinci lei pe oră în centrul Iașului. În schimb, tarifele cresc pentru autobuze, microbuze și camioane. În cazul parcărilor de reședință, licitațiile vor avea ca preț de pornire 35 de lei, față de 33 cât e acum. Contractele încheiate sub nivelul taxei stabilite vor fi actualizate. 

Impozitul pe clădiri

Pentru clădirile rezidențiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,08 la sută asupra valorii impozabile a clădirii. 

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp. Dacă dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi măsurate pe conturul exterior, atunci suprafaţa construită desfăşurată a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei utile a clădirii cu un coeficient de transformare de 1,40”, se arată într-un comunicat de presă. 

Conform proiectului de hotărâre al Consiliului Local Iași, clădirile cu cadre din beton armat, cu pereți din lemn și cele cu pereți exteriori din cărămidă vor înregistra o creștere a impozitului cu 5,1 la sută. Valoarea impozabilă a unei clădiri se reduce în funcție de anul terminării acesteia. Spre exemplu, clădirile cu peste 100 de ani vechime beneficiază de o reducere de 50 la sută, iar cele cu o vechime cuprinsă între 30 și 50 de ani au zece la sută.

La finalul lunii septembrie 2022, Primăria Municipiului Iași a înregistrat încasări din taxe și impozite mai mari față de anul 2021. Totalul încasărilor este de 1.035.214,51 lei. Taxele și impozitele pentru anul 2022 au fost majorate de Consiliul Local Iași la finalul anului 2021, creșterea fiind influențată de valoarea inflației din anul precedent.

Ieșenii nu văd cu ochi buni aceste majorări, în contextul iernii grele care urmează. 

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri