Situație disperată într-o comună de lângă Iași din cauza câinilor maidanezi - Autoritățile nu au soluții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exasperați de haitele de câini care bântuie în comună, autoritățile din localitatea ieșeană Rediu caută soluții pentru strângerea patrupedelor de pe străzi, un adevărat pericol pentru cetățeni.

Câini agresivi pe străzi FOTO Adevărul (arhivă)
Câini agresivi pe străzi FOTO Adevărul (arhivă)

Primarul Ciprian Grosu a convocat o ședință extinsă în care a invocat legislaţia imprecisă, care mai degrabă creează controverse în loc să ofere soluţii clare şi viabile, relatează ziaruldeiasi.ro

El povestit cum pe strada pe care locuiește își fac veacul aproximativ 20 de patrupede hrănite de către unii localnici. Primarul a admis şi că personalul Biroului Poliţiei Animalelor este unul foarte redus în comparaţie cu populaţia canină existentă şi a problemelor care rezultă de aici.

În acest sens, Biroul Poliția Animalelor a precizat că este vorba despre responsabilitatea oamenilor faţă de câinii pe care îi deţin: de a-i steriliza şi de a le implanta microcipul de identificare, conform legii.

Dar și aici este o problemă: cine ar putea să-i prindă şi să-i verifice, respectiv să îi transporte la padoc dacă nu au elementul de identificare? Administraţia comunei a anunțat că va solicita oferte pentru servicii de prindere a câinilor fără stăpân, cu asigurarea fondurilor necesare inclusiv sterilizării lor.

În timpul ședintei s-a convenit continuarea demersurilor pentru îndeplinirea hotărârii adoptate anul trecut de Consiliul Local, HCL 93/07.11.2022 privind “Înfiinţarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân şi aprobarea delegării acestuia prin contract”. Aceasta, chiar dacă şansele de delegare a lui sunt minime.

"Pe termen mediu, va fi lansată o campanie susţinută de informare a populaţiei cu privire la microciparea şi sterilizarea câinilor din curţi, dar şi la obligaţiile faţă de aceştia (inclusiv pisici). În paralel vor fi identificate şi alocate fonduri pentru logistica necesară microcipării animalelor, în strânsă colaborare cu medicul concesionar, dr. Mircea Lazăr. Totodată, urmează să fie solicitat sprijinul a cât mai multe asociaţii şi fundaţii de profil pentru campaniile de sterilizare a patrupedelor", arată sursa citată mai sus.

Panouri publicitare și camere de vânîtoare

De asemenea, autoritățile au fost de acord cu achiziţionarea unor camere de vânătoare, autonome în funcţionare, care să fie montate în locurile în care există riscul ca cetăţenii să abandoneze câinii / pisicile pe domeniul public.

Totodată, la intrările în comună dinspre Zahorna şi Movileni vor fi amplasate panouri publicitare de avertizare cu privire la abandonul câinilor şi la sancţiunile aplicabile.

Totodată, se are în vedere și luarea unor măsuri în privința cetățenilor care îşi fac un obicei din a aduna la poartă câini, hrănindu-i fără a-şi asuma nimic altceva.

Câinii nu apar din senin. Apar din cauza iresponsabilităţii şi neimplicării noastre, iar stoparea răspândirii acestui fenomen este un obiectiv extrem de greu de atins”, a spus primarul într-un mesaj adresat locuitorilor din Rediu. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite