Oamenii care duc piaţa la uşa clienţilor. Cum a fost înfiinţat la Iaşi un hub pentru susţinerea producătorilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa Roade şi merinde, la un târg FOTO Roade şi merinde
Echipa Roade şi merinde, la un târg FOTO Roade şi merinde

O firmă din Iaşi a creat un centru alimentar unde adună produse de la micii fermieri din judeţ şi le distribuie în funcţie de comenzi.

Proiectul a început în urmă cu patru ani. „Prima dată am creat «Produse Ţărăneşti», iar de un an a apărut «Roade şi Merinde». Ne propunem să stimulăm comunitatea producătorilor locali din Iaşi. Suntem un centru alimentar, food hub, care distribuie produse locale ţărăneşti. Am obţinut o finanţare de la Fondul American de 100.000 de dolari. În ţară au fost cinci astfel de proiecte susţinute financiar, iar unul a fost cel de la Iaşi“, a explicat Vasile Moraru, directorul „Roade şi Merinde“.

Promovarea a început cu 10-15 producători care vindeau de la produse lactate, miere, până la carne, legume şi fructe. În prezent, centrul alimentar are în evidenţă în jur de 30 de producători şi zeci de beneficiari constanţi. Sunt în special familii care au copii mici şi care doresc să le ofere acestora mâncare cât mai puţin procesată. În medie, o familie comandă săptămânal produse de 70 de lei. Sunt coşuri care conţin produse lactate, din carne, dar şi fructe şi legume de sezon, iar la o comandă mai mare de 40 de lei, livrarea este gratuită.

„Dorim să includem în oferta noastră şi diferite seminţe, pentru a avea constant o gamă variată de produse. Comenzile variază în funcţie de programul clienţilor“, a mai explicat coordonatorul proiectului. Pe lângă coşurile cu alimente, clienţii pot merge în vizită la fermele producătorilor care livrează alimentele.

FOTO Roade şi merinde

* Vizită la fermă FOTO Roade şi Merinde

Totodată, hub-ul alimentar oferă consiliere producătorilor pentru a reuşi să se promoveze şi să-şi autorizeze produsele. Astfel, „Roade şi Merinde“ îi ajută pe unii producători locali să ajungă cu marfa la târguri de profil. Producătorii sunt fermieri mici din judeţul Iaşi, dar şi din Botoşani, Suceava, Vaslui, Neamţ şi Bacău.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite