O cincime dintre ieșeni, lăsați fără apă caldă timp de o săptămână
0Câteva zeci de mii de ieșeni, care locuiesc în 28.000 de apartamente din oraș, nu vor avea apă caldă timp de o săptămână, din cauza unor lucrări efectuate pe circuitele de termoficare.
Mai mult de o cincime dintre locuitorii municipiului Iași vor fi privați de apă caldă timp de o săptămână, din cauza unor lucrări care se fac în această perioadă la rețeaua de termoficare a orașului. Decizia a fost luată de către Primăria Iași, pentru a se remedia și a se evita eventuale probleme care ar putea apărea în timpul iernii.
„Circuitul de termoficare urbană din incinta centralei din zona Tudor Vladimirescu a fost pus în funcțiune în anul 1964 și a beneficiat de numeroase investiții în modernizare atât cu fonduri locale, cât și naționale și, mai ales, europene.Din anul 2018 până în prezent sistemul de termoficare urbană nu a mai fost oprit pentru remedierea problemelor apărute.În perioada menționată vor fi făcute, în paralel, nu mai puțin de 70 de intervenții, din care 25 la CET 1, șase la rețelele primare și 39 la punctele și modulele termice, de către echipe formate în total din 90 de persoane”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.
De altfel, municipalitatea ieșeană a anunțat transportul a 140.000 de tone de cărbune din portul Constanța către Iași, până la mijlocul lunii septembrie. În anul 2021, Primăria Iași a plătit pentru a transporta 100.000 de tone de cărbune circa 9,1 milioane lei, iar anul acesta, suma estimată este aproape dublă, pentru o cantitate cu circa 40% mai mare.
„Toate calculele și estimările municipalității demonstrează că schema de funcționare cu huilă energetică a sistemului centralizat de termoficare este mult mai avantajoasă decât cea de funcționare cu gaze naturale. Astfel, potrivit unei analize prezentate și în ședința Comisiei de Dialog Social Iași, funcționarea cu huilă energetică presupune cheltuieli totale cu cărbunele de 415 milioane de lei și venituri totale estimate la 499 de milioane de lei, în timp ce funcționarea cu gaze naturale ar necesita cheltuieli cu combustibilul de 270 de milioane de lei și venituri totale estimate de 121 de milioane de lei”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Diferențele provin din vânzarea de energie electrică produsă în urma arderii combustibililor, estimată la 433 de milioane de lei în cazul cărbunelui și la 55 de milioane de lei în cazul gazelor, arată calculele Primăriei Iași.