Număr uriaş de infecţii cu rujeolă în estul României: „Ce putem noi face, dacă părinţii nu vor să-şi vaccineze copiii?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii infecţionişti au remarcat că epidemia de rujeolă s-a mutat din vestul ţării, în est. Spitalul de referinţă în domeniul bolilor infecţioase din Moldova a organizat un pavilion pentru copiii bolnavi de rujeolă.

Rujeola face zeci de victime în Moldova. Potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în judeţele din Nord-Estul ţării s-au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă în România din prima parte a lunii aprilie.

Datele CNSCBT sunt confirmate de medicii infecţionişti ieşeni care arată că, în ultima luna, numărul îmbolnăvirilor a crescut considerabil. „Rujeola s-a mutat din Vest în Est”, precizează doctorii în baza cazurilor cu care se confruntă din luna martie.

În prezent, pavilionul VI, parter, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi – spitalul către care sunt direcţionate toate cazurile grave din judeţele aflate în regiunea de Nord-Est - este dedicat exclusiv îngrijirii bolnavilor cu rujeolă. Printre aceştia se regăsesc inclusiv bebeluşi care nu au încă vârsta necesară vaccinării cu ROR, care au intrat în contact cu persoane bolnave şi care, în cele din urmă, s-au îmbolnăvit.

„Avem, în această perioadă, în Moldova, cele mai multe cazuri depistate de rujeolă de la începutul epidemiei. Ce a fost anul trecut în Vestul ţării, unde au fost cele mai multe cazuri confirmate, s-a mutat acum în Estul ţării. Cele mai grave cazuri sunt transferate la noi, la Iaşi. Este foarte trist ceea ce se întâmplă, dar ce putem noi face dacă părinţii nu vor să-şi vaccineze copiii”, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Conform CNSCBT, în săptămâna 9-13 aprilie, în regiunea de Nord-Est, cele mai multe cazuri noi s-au diagnosticat la Bacău, 63 de cazuri, urmat de Iaşi cu 26 de cazuri, Neamţ şi Suceava, fiecare cu câte 16 cazuri confirmate şi Vaslui cu un caz.

O posibilă explicaţie a creşterii numărului de îmbolnăviri ar putea fi fluxul crescut de moldoveni care, de sărbători, au venit acasă din ţările în care lucrează, după cum a arătat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. „Centrul european de urmărire a bolilor infecţioase a dat o creştere a rujeolei pe toată Europa de Sud-Est, nu doar pentru România. În plus, au fost multe cazuri şi în Italia, şi în Franţa, în perioada decembrie 2017 - primele două luni din 2018. Ca urmare, odată cu fluxul de persoane determinat de sărbătorile de iarnă din Italia şi Franţa către România, ceea ce este posibil să fi plecat din Vestul ţării noastre către ei, s-a întors. Nu este o poziţie oficială, ci părerea pe care eu mi-am format-o studiind datele centrului european”, a subliniat Carmen Dorobăţ.

Ultimul copil spitalizat la Iaşi cu rujeolă a fost internat ieri, prin transfer de la Galaţi. „Copilul este în stare mai gravă, cu afectare respiratorie şi posibil neurologică. În aceste condiţii, putem sublinia că vaccinarea este esenţială”, a adăugat Dorobăţ. În epidemia curentă de rujeolă, până pe 13 aprilie, s-au raportat 12.187 de cazuri, din care 49 de decese.

Citeşte şi:

Rujeola continuă să facă victime. Numărul deceselor a ajuns la 40

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite