„Mamă spirituală“ pentru copiii care dau viaţă lutului GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La etajul şapte al unui bloc din Păcurari, ieşeanca Ionela Mihuleac îi învaţă pe micii artişti cum să modeleze pământul

Artistul plastic Ionela Mihuleac a început cu un singur copil, la rugămintea unei prietene. Cu timpul, a prins drag de lucrul cu cei mici şi de felul în care le poate modela personalităţile, întocmai la fel cum copiii modelează lutul. „În 2004 am început şi eu, odată cu ei, să lucrez în lut. De doi ani am acest atelier la mansardă. Lucrez mai mult cu ceramică şi pictez mai puţin. În general, îi învăţ pe cei mici modelajul în lut. La început foloseam doar lutul şi ne jucam cu formele, iar treptat am început să folosim şi pigmenţi, iar acum lucrăm şi cu glazuri, cu alt fel de tehnici“, spune dascălul artist.

image

Daţi click pe colaj pentru imagini cu artista şi copiii pe care îi îndrumă


Originali cât cuprinde


Sculpturile realizate de copii nu reflectă precis realitatea şi nu sunt la fel de bine finisate precum cele realizate de vârstnici, dar operele compensează, în ochii artistei, prin originalitate. „Noi nu lucrăm în fabrică aici. Spontaneitatea copiilor e arta. Ea e sinceră“, spune Ionela Mihuleac. Exemplu pentru afirmaţiile artistei stă una dintre lucrările realizate de o fetiţă care vine în atelierul de la mansarda blocului din Păcurari.

„Ea a vrut să facă un instrument muzical. Cât a lucrat la el semăna doar cu un şarpe. Abia la final am văzut că dinţii şarpelui, la atingere, scot sunete, întocmai ca la un instrument muzical, şi am denumit-o «Şarpele Cântător»“, explică ieşeanca. Părerea de rău a artistei este că, în general, copiii renunţă la activitatea în atelier cam din clasa a V-a, moment în care programul la şcoală devine încărcat.

Micii inventatori ieşeni mizează pe energia alternativă GALERIE FOTO


Unul dintre cei care nu vor să renunţe la lucrul cu lutul în ciuda programului încărcat de la şcoală este Ştefan. Are 11 ani, dar se poate lăuda deja cu o expoziţie personală. „Prima dată aici am făcut o icoană, un vas şi un leu. Icoana a fost tema în prima zi în care am venit aici şi am terminat-o repede, aşa că am lucrat şi altceva. Pe 1 iunie 2009 am avut şi prima expoziţie personală. Am făcut mai multe animale şi le-am grupat în trei lumi: jungla, lumea subacvatică şi lumea dragonilor. Am făcut în jur de 30 de figurine atunci“, spune băiatul.


Terapie prin lucrul cu lut

Băiatul lucrează acum la un cap de fată. E prima lucrare mare pe care o face şi are nevoie de sprijinul profesoarei. E mai grea, dar ştie cu siguranţă că o va duce la bun sfârşit. Din dragoste pentru lucrul cu copiii, Ionela Mihuleac spune că nu va renunţa să-i îndrume pe cei care vor dori să meargă înainte, pe calea aleasă şi de ea, şi pe care o urmează acum cu mult drag. „Eu mi-am făcut deja cariera. Am început aici dintr-o joacă, dar am primit foarte mult de la copii. Sper ca, în timp, să fie mai mulţi artişti care să formeze copii. Cu lutul se poate face şi terapie. Pe copii trebuie doar să-i orientezi, pentru că au multă originalitate“, explică artista.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite