Jumătate dintre românii morţi anul trecut sufereau de o boală cardiacă. Statistica îngrijorătoare a INS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 263.000 de români şi-au pierdut viaţa anul trecut, jumătate dintre aceştia din cauza bolilor cardiace. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul este cu aproape 1.800 mai mare faţă de cel din anul precedent. A doua cauză de deces a fost cancerul.

În ultimii şase ani, topul afecţiunilor care au curmat vieţi a rămas aproape neschimbat, oscilaţii uşoare fiind regăsite doar în ceea ce priveşte numărul victimelor. Medicii spun că cifra îngrijorătoare este cauzată de fapul că cei mai mulţi bolnavi ajung la spital când boala este deja într-un stadiu avansat şi nu mai poate fi tratată.

Afecţiunea care a curmat cele mai multe vieţi în ultimii ani a fost boala cardiacă. În lipsa unui unui mecanism concret de prevenţie, o viaţă echilibrată şi prezenţa la spital regulat, boala va continua să curme mii de vieţi pentru o perioadă îndelungată, crede prof. dr. Antoniu Octavian Petriş, medic primar cardiolog şi Vicepreşedinte al Societăţii Române de Cardiologie.

„În primă fază, prevenţia se referă la stilul de viaţă, pe care ar trebui să îl impunem încă din şcoală. Trebuie să promovezi un stil de viaţă sănătos, de ce nu, unul sportiv, astfel încât, în loc să-i dai copilului să citescă în şcoală manualul de sport, cum era recent o idee năstruşnică, să îl aduci pe teren şi să-l pui să facă mişcare. Trebuie să îi arăţi că o mâncare sănătoasă se face cu anumite ingrediente şi să eviţi să îl îndopi cu alimente de tip fast-food. Trebuie să ştie că e necesar să se prezinte regulat la un consult medical, nu doar când este nevoie, pentru că pot fi identificate astfel, de foarte multe ori, nişte probleme care se pot rezolva în fază incipientă. Prevenţia este o voinţă a tuturor, deoarece, dacă creşti într-o societate deschisă către sport, care promovează nu doar declarativ, ci oferă baza sportivă, te vei alinia acestui stil de viaţă. În privinţa prevenţiei cardiovasculare, noi încă suntem într-o fază de copilărie, dar o luăm către adolescenţă şi ne dăm seama că sănătatea este, de fapt, capitalul nostru cel mai important”, preciza, pentru „Adevărul”, dr. Antoniu Octavian Petriş, medic primar cardiolog.

În Iaşi, 9.205 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2018, arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. Dacă în 2017, 8.820 de persoane îşi pierdeau viaţa în judeţul Iaşi, în 2018 numărul acesta a fost cu 385 mai mare. La fel ca în majoritatea judeţelor din ţară, principalele cauze ale deceselor au fost bolile de inimă, cancerul, bolile aparatului respirator şi cele ale aparatului digestiv. Mai bine de jumătate dintre decesele de anul trecut din judeţul Iaşi, aproximativ 4.241, au avut la bază afecţiuni ale inimii.

O creştere a fost înregistrată şi în cazul persoanelor care au murit din cauza cancerului, a doua cauză a mortalităţii. Dacă în 2017, 1.988 de ieşeni au fost răpuşi de această afecţiune, un an mai târziu numărul acestora a crescut până la 2.099. Medicii de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi au făcut mai multe campanii de informare pentru a atrage atenţia asupra necesităţii controalelor periodice şi a screeningului pentru diagnosticarea mai devreme a unor forme foarte agresive de cancer. De asemenea, două ambulanţe dotate corespunzător pentru testări au început să meargă prin satele judeţului şi împrejurimi pentru a diagnostica cancerul de col uterin, însă numărul deceselor a rămas ridicat. 

În anul 2018 au crescut şi numărul deceselor cauzate de boli ale aparatului respirator şi digestiv, cele două afecţiuni ocupând locul trei şi patru în topul celor mai agresive şi mortale boli. Dacă în 2017, 612 ieşeni au murit în urma unor probleme ale aparatului respirator, anul trecut numărul acestora a fost de 751. În ceea ce priveşte afecţiunile aparatului digestiv, acum doi ani 541 de ieşeni mureau din această cauză, iar acum un an aproximativ 580.

Citiţi şi:

Mărturii ale angajaţilor din spitalele speciale de psihiatrie din România: „Când o tură se termină doar cu o palmă peste cap, zici c-a fost o zi bună“

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite