Înmormântarea la Iaşi, între "economic" şi "lux". Cât costă ultimul drum şi care trebuie să fie atitudinea credincioşilor ortodocşi faţă de slujitorii bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înmormântare FOTO Adevărul
Înmormântare FOTO Adevărul

La Iaşi există o mulţime de firme care oferă servicii de pompe funebre, la tarife care variază semnificativ, în funcţie de posibilităţile financiare ale solicitanţilor.

Potrivit site-urilor de specialitate, cea mai ieftină înmormântare este tarifată la Iaşi cu preţul de 1.200 de lei şi este încadrată la profilul "economic". Aceeaşi firmă oferă şi pachetele funerare "mediu" (1.650 de lei), "premium" (2.300 de lei) şi "lux" (4.300 de lei).

Principala cheltuială în cazul fiecărui pachet în parte o reprezintă sicriul, care poate fi simplu, din lemn de brad, sau din diverse esenţe exotice de lemn. În acelaşi timp, pachetul "economic" nu oferă "transport de depunere în localitate", spre deosebire de celelalte oferte. 

În rest, serviciile oferite de angajaţii firmelor de pompe funebre sunt standard.

Ritual de inmormantare:
• Set de pomene 15 kg (scara, cruce, jug, S, opt colaci, 9 colăcei, 9 porumbiţe)
• Colăcei 100 buc
• Colive 2 buc – 1 la gropari, 1 de împărţit la groapă
• Coş cu fructe 1 buc – pe masa de pomene (include mere, banane, lămâi, portocale, struguri, ananas şi diverse fructe exotice)
• Faţă de masă – 1 bucată – pe masa de pomene
• Ulei – 1 litru
• Apaos – 1 litru
• 15 prosoape pentru podoabe – 1 la capacul sicriului, 2 la cruci-lemn şi biserică, 2 la felinare, 2 la steaguri, 1 la sfeşnic (+cei 9 colăcei de la setul de pomene), 4 la năsălia groparilor, 2 la masa de pomene, 1 la clopot
• 24 poduri care cuprind – 1 prosop, 1 colăcel, 1 lumânare, 1 chibrit, 1 sacoşă neagră
• podul mare care cuprinde – 1 pilotă mare, 1 perna mare, 1 lumânare, 1 chibrit, 1 colăcel, 1 găleată + 1 cană la care se leagă o batistă şi un colăcel)
• Batiste de împărţit la biserică – 100 buc
• Prosoape preot şi dascal – 4 buc
• Prosoape pentru colţurile sicriului – 4 buc
• Masa de pomenire de la groapă care cuprinde: pahare + linguriţe de unică folosinţă; 10 litri de vin; 8 litri de suc, 6 litri apă minerală

Opţional:
-Pachet de dezhumare (colac, săculeţ, prosoape, săpunuri, spirt pentru gropari)
-Dosarul de acte (eliberarea certificatului de deces şi a adeverinţei de înhumare şi întocmirea dosarului pentru ajutorul de înmormântare în cazul pensionarilor)
- Coroane funerare
- Îmbălsămare+ spălat + îmbracat + cosmetizare
- Cortegiu funerar
- Praznic
- Lucrări funerare

Există şi firme de pompe funebre, la care înmormântarea cea mai ieftină costă 3.000 de lei, dar poate ajunge şi până la peste 10.000 de lei. Un aspect important este faptul că Casa Naţională de Pensii oferă un ajutor de înmormântare de 2.300 de lei urmaşilor persoanelor pensionate decedate.

În tot acest lanţ, serviciul religios ar trebui să fie gratuit, conform legislaţiei în vigoare. “Preoţilor le este interzis să impună vreun fel de taxă pentru săvârşirea vreunui serviciu religios la solicitarea credincioşilor. Consiliul parohial nu are atribuţii în a stabili taxe pentru serviciile religioase. Consiliul parohial poate stabili taxa pentru contribuţia anuală pe care o plătesc credincioşii ortodocşi”, a precizat preotul Marian Timofte, reprezentant al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Cu toate acestea, preoţii le cer urmaşilor care se ocupă cu înmormântarea să dea pentru biserică "cât îi lasă inima". Din acest motiv, suma medie lăsată la biserică de majoritatea credincioşilor se situează între 100 şi 300 de lei.

Mai grav este că unii preoţi condiţionează efectuarea serviciului religios de plata banilor. La sfârşitul anului trecut, un enoriaş din localitatea ieşeană Păun l-a reclamat la Mitropolia Moldovei pe preotul parohiei pentru că i-a cerut plata retroactivă a unei taxe pentru a-i înmormânta tatăl.

Mai puteţi citi:

Nimic nu este gratis în Casa Domnului, nici măcar înmormântarea

Cât costă slujbele de înmormântare la Arad. Preoţii spun că tarifele pentru slujbele religioase nu sunt uniformizate

Tariful preoţilor maramureşeni pentru o înmormântare se negociază ca la piaţă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite