În 2015 se împlinesc 65 de ani de la naşterea lui Ioan Petru Culianu. Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi îi dedică o expoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţie dedicată lui Ioan Petru Culianu la BCU "Mihai Eminescu" Iaşi
Expoziţie dedicată lui Ioan Petru Culianu la BCU "Mihai Eminescu" Iaşi

Un cărturar de geniu al României, asasinat pe 21 mai 1991 la Chicago, Ioan Petru Culianu este comemorat la Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi printr-o expoziţie de carte şi documente de colecţie.

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi a pregătit celor care o vizitează, în perioada 15 iunie – 15 iulie 2015, la etajul 1 al sediului său central, o expoziţie dedicată împlinirii a 65 de ani de la naşterea lui Ioan Petru Culianu.

Secţiunile expoziţiei cuprind cărţile lui Culianu apărute la Editura Polirom în Colecţia „Biblioteca Ioan Petru Culianu”, coordonată de Tereza Culianu-Petrescu, pagini de corespondenţă cu Mircea Eliade, Ugo Bianchi, Andrei Oişteanu, Virgil Ierunca, Andrei Pleşu, Marcel Bostan, articole publicate în presa culturală a exilului românesc ("Limite" – Paris, Ethos – Paris, "Contrapunct" – Köln, "Revista Scriitorilor Români" – München), interviuri realizate de Andrei Oişteanu, Gabriela Adameşteanu, Emanuela Guano, articole şi cărţi care i-au fost dedicate după asasinarea lui la Chicago, pe data de 21 mai 1991, fotografii şi alte documente.

Ioan Petru Culianu s-a născut la Iaşi, pe data de 5 ianuarie 1950. După perioada studiilor primare, gimnaziale şi liceale de la Iaşi, Ioan Petru Culianu se mută la Bucureşti, la vârsta de 17 ani. 

Pe data de 4 aprilie 1972 părăseşte definitiv România, întrucât se afla în imposibilitatea de a-şi mai publica textele în ţară şi obţine azil politic în Italia, după o perioadă petrecută în lagărele de la Trieste şi Latina.

În martie 1986, Ioan Petru Culianu pleacă în Statele Unite ale Americii, iar din 1988 devine profesor asociat la Catedra de Istorie a Religiilor din cadrul Universităţii din Chicago. 

Pe lângă lucrările ştiinţifice publicate la edituri prestigioase din Franţa, Italia, Olanda şi SUA, Ioan Petru Culianu colaborează, cu numeroase studii şi articole, la reviste româneşti din exil, precum "International Journal of Rumanian Studies" (Amsterdam), "Journal of the American Romanian Academy of Arts and Sciences" (SUA, Los Angeles, California), "Limite"(Paris), "Ethos" (Paris), "Contrapunct" (Köln), "Revista Scriitorilor Români" (München), "Lupta" (Paris), "Agora" (SUA), "Lumea liberă românească" (SUA, New York).

Asasinatul politic, cea mai vehiculată ipoteză în cazul morţii lui Culianu

Ioan Petru Culianu a fost asasinat pe data de 21 mai 1991, în jurul orei 13.00, în incinta Universităţii din Chicago. Cu privire la moartea savantului român, ucis prin împuşcare cu un singur glonţ tras în cap, la vârsta de 41 de ani, au fost emise mai multe ipoteze, însă nici una nu a fost confirmată până în prezent. O ipoteză viabilă este, totuşi, cea a asasinatului politic.

Potrivit unor surse, Ioan Petru Culianu îi expediază jurnalistei Gabriela Adameşteanu, cu câteva ore înainte de a fi asasinat, un exemplar al ultimei sale cărţi cu titlul "Out of This World", tradusă mai târziu în româneşte cu titlul "Călătorii în lumea de dincolo".

În cadrul expoziţiei dedicate lui Ioan Petru Culianu la BCU Iaşi, sunt expuse şi fotocopii ale documentelor cu privire la acest episod: un fragment din interviul realizat de Gabriela Adameşteanu cu Ioan Petru Culianu la Chicago, în decembrie 1990, publicat în numărul 63 al revistei 22; o fotografie a lui Culianu făcută la Chicago de Gabriela Adameşteanu tot în decembrie 1990, cu prilejul interviului; facsimilul preluat din revista 22, cu dedicaţia pe pagina de titlu a cărţii dăruite Gabrielei Adameşteanu, "Out of This World".

Realizarea expoziţiei de la Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi a fost posibilă cu sprijinul Editurii Polirom care i-a pus la dispoziţie fotografii din arhiva familiei Culianu.

Mai puteţi citi: 

Cine l-a ucis pe Ioan Petru Culianu într-o toaletă din Chicago. Misterele unuia dintre cele mai ciudate asasinate

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite