Ioan Petru Culianu - biografia unui cărturar de geniu născut la Iaşi într-o familie de mari intelectuali, victimă a unui asasinat neelucidat după 22 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Ioan Petru Culianu a cunoscut faima internţională datorită operei literare de excepţie FOTO evz.ro
Profesorul Ioan Petru Culianu a cunoscut faima internţională datorită operei literare de excepţie FOTO evz.ro

Sfârşitul lui Ioan Petru Culianu, ucis în 1991 cu un glonte tras în cap în toaleta Universităţii din Chicago, reprezintă unul dintre cele mai grave asasinate nerezolvate din istoria FBI.

Ioan Petru Culianu este recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi experţi din lume în istoria religiilor din lume, dar este apreciat, în egală măsură, şi pentru opera sa beletristică, care a inclus multe romane de ficţiune.

S-a născut la Iaşi, în 1950, într-o familie de mari intelectuali. Mama, Elena Culianu, a fost profesor de chimie anorganică la Universitatea "Al. I. Cuza". Este fiica lui Petru Bogdan (1873-1944), profesor de chimie-fizică, director (1941-1944) al Fundaţiei Regale "Ferdinand I" (pentru care s-a ridicat edificiul Bibliotecii Centrale de astazi). Petru Bogdan a fost alternativ prorector şi rector al Universităţii "Al. I. Cuza", între 1926-1940, şi membru al Academiei Române. 

Tatăl lui Culianu, Sergiu-Andrei Culianu, a făcut studii de matematică şi fizică la Paris şi şi-a luat apoi licenţa în drept la Iaşi. A fost avocat cu cabinet până în 1948. Ulterior, a renunţat la avocatură şi, în jurul anului 1955, a plecat din Iaşi.

Ioan Petru Culianu a urmat între 1956 şi 1967 ciclurile primar, gimnazial şi liceal la Şcoala „Vasile Alecsandri”, iar apoi a plecat spre Capitală pentru a urma Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. A absolvit secţia de italiană cu teza „Marsilio Ficino şi platonismul în Renaştere”, iar în 1972 a obţinut o bursă de studii în Italia.

A obţinut azil politic, iar în perioada 1973 şi 1976 a studiat istoria religiilor la Università Cattolica del Sacro Cuore din Milano. A scris o lucrare de licenţă despre gnosticismul în viziunea lui Hans Jonas, iar apoi a pleat în Olanda unde şi-a petrecut următorii 12 ani din viaţă şi a cunoscut perioada cea mai prolifică a carierei. S-a stabilit în Groningen, angajat iniţial ca asistent de română şi, din 1986, pe post de conferenţiar, profesor asociat, la catedra de limbi romanice. În această perioadă a scris 26 de studii, 64 de articole şi recenzii, patru cărţi de specialitate despre religii.

Din 1986, la recomandarea lui Mircea Eliade, a cărui discipol a fost, Ioan Petru Culianu a ajuns ca profesor invitat la Divinity School, Universitatea din Chicago. Pe 21 mai 1991 a fost asasinat prin împuşcare în toaleta Universităţii din Chicago, cu puţin timp înainte de a obţine cartea verde şi de a fi angajat ca profesor titular. Misterul morţii lui Culianu, înainte de a împlini 42 de ani, n-a fost elucidat nici până acum.

Majoritatea teoriilor lansate ulterior converg înspre ipoteza unui asasinat politic, care ar fi fost comandat de o ramură a Securităţii din România şi care nu exclude implicarea KGB. În toată perioada exilului, Ioan Petru Culianu a fost un critic vehement şi lucid al regimului comunist şi, după 1989, a neototalitarismului practicat de FSN-ul condus de Ion Iliescu.

Implicarea activă a lui Culianu în evoluţia politică din România i-a cauzat primirea a nenumărate scrisori de ameninţare cu moartea. Apogeul presiunilor făcute asupra marelui cărturar ieşean s-a înregistrat în aprilie 1991, atunci când Culianu l-a primit la Chicago pe moştenitorul tronului României, regele Mihai I. Cu puţin timp înainte, regele încercase să facă o vizită în România şi fusese expulzat la capătul unui scenariu revoltător gândit de conducerea FSN. A fost momentul care l-a convins pe Culianu "să lucreze" în favoarea revenirii regelui Mihai I pe tronul României, deşi, iniţial, savantul militase pentru o democraţie de tip occidental care să respecte valorile pluralismului politic.   

"În mod neclar încă, dar cu siguranţă nu de nedezlegat pentru cercetări poliţieneşti conjugate, americane si româneşti, care ar voi cu adevărat să ajungă la aflarea şi pedepsirea vinovaţilor – până acum se poate vorbi doar despre o complicitate întru tăcere –, se profilează, pe de o parte, un nucleu de tip fundamentalist de dreapta, cu câţiva oameni în America şi cu legături, probabil, în Italia; iar, pe de altă parte, un nucleu, tot foarte restrâns, aparţinând unei fracţiuni „scăpate de sub control“ a vechii Securităţi române, aşa cum opina generalul Ion Pacepa, necontrazis de fostul şef din 1991 al noilor servicii secrete din România, Virgil Măgureanu. După unele informaţii, la executarea ordinului criminal dat din România ar fi participat şase oameni – dintre care doi s-ar fi deplasat la Chicago", scrie Tereza Culianu-Petrescu, sora marelui literat ieşean, în articolul "O biografie", publicat în 2001 în "Observator Cultural".

Citiţi mai multe despre Ioan Petru Culianu:

Asasinarea lui Ioan Petru Culianu, un mister nerezolvat

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite