Iaşi: Sport extrem pentru nevăzători: Traversarea străzii (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nevăzătorii din Târgu Frumos riscă să îşi piardă viaţa de fiecare dată când traversează strada. Un simplu semafor special pentru ei, cu avertizare sonoră, ar fi destul pentru a-i proteja pe cei aproape 100 de elevi care învaţă la Liceul „Moldova“ pentru Deficienţi de Vedere.

Nepăsarea autorităţilor i-a costat scump pe cei care au avut neşansa de a se naşte sau a dobândi deficienţe de vedere. În urmă cu aproape doi ani un profesor al instituţiei de învăţământ, la rândul său nevăzător, a fost spulberat pe trecerea de pietoni de către un şofer neatent.

După nenumărate insistenţe din partea conducerii şcolii, semaforul a fost instalat. Degeaba, însă, deoarece acesta nu a fost branşat şi la sistemul electric pentru a porni semnalele sonore.

Ieşenii surzi, ignoraţi în instituţiile publice

Conducerea Liceului susţine că semnalizarea locului de traversare din faţa şcolii pe care o conduce este necesară, mai ales deoarece drumul este unul foarte circulat şi greu de traversat de către copiii cu deficienţe de vedere. „Din decembrie primarul ne-a promis o astfel de trecere. Semafoarele speciale au fost amplasate, dar nu le-a dat nimeni drumul", spune Margareta Pristavu, directorul Liceului „Moldova".

Cei aproape 100 de copii care învaţă aici, împreună cu profesorii lor, de asemenea, nevăzători în mare parte, îşi riscă viaţa de fiecare dată când vor să traverseze strada.

„Vede“ maşinile care vin, după zgomotul motorului

Cei mai experimentaţi dintre ei au învăţat deja cum să „vadă“ dacă vine vreun pericol de pe carosabil. Silviu şi-a pierdut vederea de la vârsta de trei ani şi se bazează pe auz când trebuie să traverseze un drum precum cel din faţa şcolii. „Am învăţat să disting zgomotul de la motoarele maşinilor. Ştiu dacă sunt departe şi câte sunt“, spune tânărul, elev în clasa a unsprezecea acum la Liceul „Moldova“.

Deşi s-au obişnuit cu traficul, nevăzătorii ieşeni sunt nevoiţi să stea minute în şir cu bastoanele albe întinse deasupra trecerii de pietoni pentru a putea traversa. Acesta este semnul internaţional utilizat de nevăzătorii care vor să treacă o stradă pe care, însă, foarte puţini şoferi îl respectă.

„Profesorul accidentat era beat“

Cu toate acestea, edilii din Târgu Frumos spun că problema a fost rezolvată prin amplasarea semaforului, chiar dacă acesta nu a fost racordat încă la reţeaua de curent. „Este nevoie de mai multe avize pentru a pune acolo semafoare deoarece este o zonă cu trafic intens. Este datoria celor de la Poliţia Rutieră sau de la Drumurile Naţionale", spune Mihai Tucan, secretarul primăriei din Târgu Frumos.

În plus, reprezentantrul municipalităţii îl acuză pe profesorul nevăzător care a fost ucis pe tecerea de pietoni că ar fi consumat băuturi alcoolice şi nu s-ar fi asigurat înainte de a traversa strada. „Profesorul n-a murit pe trecere. Ştiu că despre morţi trebuie să spui numai de bine, profesorul era un om stimat în oraş, dar era băut atunci când a avut loc accidentul“, spune Tucan.

Chiar dacă municipalitatea a instalat în cursul zilei de ieri semafoare în întreaga localitate, acestea încă nu au fost date în funcţiune.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite