Câte imobile cu risc mare de prăbuşire în cazul unui cutremur are Iaşul. Cifrele oficiale
0Cutremurele din Turcia şi Siria dar şi cele două seisme care au avut loc în România, pe 13 şi 14 februarie, au stârnit panica în rândul românilor. Astfel, foarte mulţi dintre ei se întreabă, acum, ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur mai puternic.
O altă întrebare care apare, cu siguranţă, în mintea românilor, este dacă, într-o astfel de situaţie, clădirile în care locuiesc ar rezista. Dar, pentru a putea răspunde la această întrebare, este important ca cetăţenii să ştie dacă blocurile în care trăiesc prezintă risc seismic.
Câte blocuri cu clasa de risc l are Iaşul şi care este cel mai vechi
Conform datelor furnizate de Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Iaşi şi Inspectoratul Teritorial în Construcţii Nord-Est, în municipiul Iaşi există nu mai puţin de 63 de blocuri de locuinţe care se încadrează în clasa de risc l.
În acestea, conform statisticilor, locuiesc aproximativ 9.543 de persoane iar cele mai multe clădiri sunt construite în regimul de înălţime P+4E (parter şi patru etaje). Totodată, de menţionat este că cel mai vechi bloc care se încadrează în această categorie a fost construit în anul 1900 şi se află chiar în centrul Iaşului, adăpostind nu mai puţin de 72 de persoane.
Imobilele încadrare în clasa l de risc seismic prezintă pericol major de prăbuşire în cazul producerii unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. De cele mai multe ori, aici se încadrează clădirile construite înainte de 1977.
Totodată, Iaşul are nu mai puţin de 69 blocuri de locuinţe care se încadrează în clasa ll de risc, iar în aceste locuiesc aproximativ 9.849 de persoane. În acest caz este vorba despre imobile care au posibilitate de prăbuşire redusă, dar un seism puternic poate afecta elemente de compartimentare, fără a pune în pericol structura de rezistenţă.
În Iaşi se regăsesc şi 67 de blocuri de locuinţe aflate în clasa lll de risc seismic. De această dată este vorba despre clădirile care, în cazul unui seism, pot suferi avarii minore. Astfel, poate cădea tencuiala, pot apărea crăpături la pereţi, dar viaţa locatarilor nu va fi pusă în pericol.