Grădina de legume din balcon, proiectul îndrăzneţ al unei tinere cercetătoare din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto USAMV Iaşi
Foto USAMV Iaşi

O doctorandă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) din Iaşi testează cele mai bune soluţii ce pot fi aplicate grădinilor de legume care pot fi înfiinţate pe suprafeţe foarte mici.

Roxana Hangan-Istrate, inginer horticol cu specializare în peisagistică, doreşte să ofere soluţii concrete şi practice celor care au suprafeţe de teren foarte mici, cum ar fi cele din jurul caselor sau chiar celor care locuiesc la bloc şi care îşi pot amenaja o grădină de legume pe balcon, pe o suprafaţă de doar un metru pătrat, pe straturi înălţate.

Tânăra, actualmente doctorand în cadrul Facultăţii de Horticultură a USAMV Iaşi, afirmă că cererea pentru grădini de legume în amenajarea grădinilor private este din ce în ce mai mare, de aceea a ales să studieze o serie de posibilităţi de utilizare a unor specii legumicole cu întrebuinţări multiple.

Grădină de legume pe balcon, în vase sau jardiniere

Tânăra urmăreşte să demonstreze că lipsa suprafeţelor mari nu este un motiv care să-i oprească pe adepţii unui trai sănătos bazat pe consumarea produselor obţinute din cultivarea legumelor, aceştia putând avea la dispoziţie o grădină de legume pe balcon, în vase sau doar pe o bucată foarte mică de pământ.

„Prin acest studiu doresc să evidenţiez faptul că o grădină de legume poate fi şi decorativă, astfel fiind uşor de integrat în amenajarea de ansamblu. Suntem în plin proces de dezvoltare urbană, iar lotizările sunt de mici dimensiuni. Acest lucru ne determină să renunţăm la a crea un spaţiu dedicat cultivării plantelor legumicole pentru consum propriu în stare proaspătă, iar intenţia mea principală este aceea de a demonstra că acest lucru, adică lipsa spaţiului, nu se aplică. Se poate crea o grădină de legume pe balcon, în vase sau jardiniere, sau doar pe o bucăţică de pământ de doar un metru pătrat, iar dacă acest strat este şi înălţat, cu atât mai bine“, a precizat Roxana Hangan–Istrate, doctorand al USAMV Iaşi.

Grădina de legume poate fi şi decorativă

Tânăra cercetătoare susţine că formarea de straturi înălţate prezintă o multitudine de avantaje. Printre acestea, se numără încălzirea substratului timpuriu (comparativ cu stratul clasic), posibilitatea plantării mai multor plante pe aceeaşi suprafaţă, întreţinerea minimă şi facilă, producţia de legume pentru consum familial şi nu în ultimul rând decorul oferit.

De asemenea, o grădină de legume poate fi decorativă, fiind uşor de integrat în amenajarea de ansamblu a unei grădini private de dimensiuni mici.

Aceasta nu este singura temă de cercetare inedită abordată de tineri studenţi din Iaşi. De exemplu, Nicoleta Gheorghe, absolventă a Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Iaşi, a avut o temă de licenţă care a stârnit uimirea şi admiraţia colegilor şi profesorilor ei. 

Tânăra a decis să descopere ce influenţă pot avea plantele medicinale şi aromatice asupra tenului, dar şi cum poate agricultura să meargă mână în mână cu frumuseţea. „După prezentarea principalelor specii de plante medicinale utilizate în studiul de caz, am trecut la realizarea unui tratament complex, utilizat pe o perioadă de timp în care s-a urmărit gradul de regenerare a pielii şi ameliorarea afecţiunilor prezentate de subiecţi cu un tip de ten normal cu tendinţă grasă. Printre concluzii, am semnalat că produsele cosmetice care au la bază plantele medicinale şi aromatice sunt mai bine suportate de ten şi prezintă mai puţine reacţii adverse”, a mai punctat Nicoleta Gheorghe.

În vara acestui an, la USAMV Iaşi, aproape 600 de absolvenţi au susţinut examenul de finalizare a studiilor.

Vă mai recomandăm şi:

Ce păţim dacă mâncăm prea multă ceapă. Efectele nocive ale celui mai popular aliment, ce simptome pot să apară

Ce a făcut un tânăr părăsit cu o zi înainte de starea civilă. Acesta a cheltuit aproape 10.000 de euro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite