FOTO VIDEO Lobby pentru plata ilegală a finei baronului Nichita. Şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a umilit doi auditori care au găsit ilegalităţii şi acte false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, dar şi două angajaţi cu funcţii de conducere în cadrul instituţiei, au fost reţinuţi de procurorii DNA după ce ar fi încercat să muşamalizeze nerespectarea unui contract pe care o firmă deţinută de fina primarului Gheorghe Nichita l-a încheiat cu CJ.

Cristian Adomniţei a fost încarcerat în cursul serii de joi, el urmând a fi prezentat Tribunalul Iaşi cu propunere de arestare preventivă în cursul zilei de vineri, 8 mai. Dosarul construit în jurul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi face referire la un contract încheiat în 2013 cu o firmă ce aparţine finei primarului Gheorghe Nichita, Letiţia Popa. 

Potrivit DNA, în luna august a anului 2013, la nivelul Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, a fost redactat un caiet de sarcini privind contractarea de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi. Contractul a fost câştigat de către societatea Laser Co, administrată de Letiţia Popa, în urma unei cereri de ofertă, şi semnat pe 27 septembrie 2013. Prin caietul de sarcini se stabilea că durata maximă de execuţie a contractului era de trei luni, iar în pentru întârzieri firma Letiţiei Popa putea fi obligată la plata unor penalităţi de 0,1% pe zi, din valoarea serviciilor rămase de executat. 

“Pentru ca acest contract să fie atribuit firmei pe care o administra, inculpata Popa Letiţia Elena a întocmit şi utilizat documente false, (CV-urile unor angajaţi), pentru a crea aparenţa îndeplinirii criteriilor de admisibilitate şi conformitate a ofertei, depunând apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă Consiliul Judeţean Iaşi. În acest mod, inculpata Popa Letiţia Elena i-a determinat, cu intenţie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie, fără vinovăţie şi fără a avea cunoştinţă de caracterul fals al înscrisurilor depuse, contractul firmei sale, în condiţiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerinţelor minimale ale caietului de sarcini”, au precizat procurorii DNA. 

Cristian Adomniţei, reţinut. Prejudiciu de peste 200.000 de lei

Prin contractul încheiat cu CJ Iaşi, Laser Co se obliga să realizeze mai multe materiale de prezentare a judeţului Iaşi. Concret, firma Letiţiei Popa trebuia să realizeze un catalog de prezentare, în limba română şi engleză şi să îl tipărească în 1.000 de exemplare. Costul total pentru acest capitol s-a ridicat la 169.000 de lei, adică câte 169 de lei pentru fiecare catalog în parte. De asemenea, Laser Co se obliga să mai tipărească broşuri bilingve cu proiectele CJ, un calendar de evenimente tipărit în 1.000 de exemplare, mape de prezentare, hărţi turistice, magneţi, un film de prezentare dar şi pixuri, stick-uri USB sau sacoşe de carton. 

image

Pe 19 decembrie CJ şi Laser Co au încheiat un proces verbal de predare-primire, chiar dacă albumele de prezentare broşurile, DVD-urile şi machetele cu proiectul conceperii şi designul acestora nu fuseseră realizate. În total, s-ar fi creat o pagubă de 213.000 de lei (cu tot cu penalităţi), au precizat procurorii DNA Iaşi. 
 

În aceeaşi perioadă, pentru ca Letiţia Popa să încaseze bani pentru bunuri pe care nu le livrase şi pentru a scăpa de penalităţi, Teodora Jinga ar fi determinat membrii comisiei de recepţie, din care făcea parte şi Ingrid Carmen Irimescu, să semneze un proces verbal de recepţie antedatat prin care se menţiona în fals că toate serviciile au fost realizare de Laser Co.  “De menţionat este că inculpata Irimescu Carmen Ingrid, cunoscând că reperele respective nu fuseseră livrate autorităţii contractante, a semnat cu bună ştiinţă documentul de efectuare a recepţiei, antedatat 07.01.2014, precum şi alte acte, având ca urmare producerea prejudiciului”, au mai arătat procurorii. 

Aceştia au mai completat spunând că, în 2015, Irimescu ar fi semnat şi un centralizator al intrărilor şi ieşirilor ale respectivelor materiale, în care a precizat că o parte din albumele de prezentare au fost distribuite la diferite evenimente în timp ce 948 dintre acestea ar fi fost restituite firmei, pentru ca aceasta să le completeze şi cu imagini cu Aeroportul Iaşi. 

Cristian Adomniţei a umilit o echipă de audit

Pe 8 martie 2015, în apartamentul lui Carmen Irimescu, Teodora Jinga şi o altă persoană au semnat un alt proces verbal, antedatat, în care se arăta că respectivele 948 de albume de prezentare restituite firmei pentru a fi actualizate au fost restituite către firmă pentru actualizare.

“Concret, deşi bunurile menţionate mai sus nu au fost predate Consiliului Judeţean Iaşi decât scriptic, inculpatele Jinga Cristina Teodora şi Irimescu Carmen Ingrid au efectuat demersuri pentru a crea aparenţa recepţionării tuturor reperelor prevăzute în contract, astfel încât să poată fi efectuată plata către firma inculpatei Popa Letiţia Elena”, au mai spus procurorii DNA. 

În martie-aprilie 2015, Cristian Adomniţei le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga şi Carmen Irimescu pentru ca infracţiunile despre care vorbesc procurorii să nu fie descoperite. Intervenţia lui Adomniţei ar fi venit în contexul unei misiuni de audit cu privire la contractul mai sus amintit iar şeful CJ a fi încercat să amâne finalizarea acelui audit, pentru a crea timp necesar societăţii Letiţiei Popa să predea efectiv albumele pe care nici nu le înaintase CJ decât scriptic. “Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea, de către inculpatul Adomniţei Cristian Mihai, a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproşându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum şi faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrată de inculpata Popa Letiţia Elena, fără aprobarea sa”, au mai precizat anchetatorii. Aceştia mai arată că Adomniţei a fost informat în contextul acelui audit de presupusele infracţiuni care se petrecuseră însă a refuzat să sesizeze autorităţile.  

Adomniţei ar fi semnat şi el, în martie 2015, un proces verbal în care se atesta în fals că respectivele albume au fost restituite societăţii pentru a fi actualizate. De asemenea, şeful CJ a refuzat să semneze formularul de constatare întocmit de echipa de audit şi le-ar fi cerut acestora să îl modifice şi să nu mai facă referiri la prejudiciu. 

Cristian Adomniţei: „Nu poţi fi reţinut pentru că ai semnat o hârtie“

La ieşirea din sediul DNA, avocatul Eduard Boz, colegul de partid a lui Cristian Adomni]ei a declarat: “În momentul în care s-au făcut percheziţii la CJ noi am avut o poziţie, şi anume să se afle adevărul. Ne menţinem această poziţie şi sperăm să se afle tot adevărul cu privire la această speţă. Vom vedea şi mâine, la instanţă, dacă se impune să fie arestat domnul Adomniţei sau se impun alte măsuri.”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite