Cristian Adomniţei, şeful Consiliului Judeţean şi liderul PNL Iaşi, a fost reţinut: „Nu cred că se impunea măsura reţinerii pentru o simplă hârtie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Adomniţei (PNL), şeful Consiliului Judeţean Iaşi, a fost reţinut, după ce a fost luat de jandarmi astăzi, 7 mai 2015, din biroul său de la CJ şi condus la audieri la sediul DNA Iaşi. Două angajate ale instituţiei, Teodora Jingă, şefa Direcţiei de Proiecte Europene, şi Carmen Irimescu, şefa Proiecte şi Parteneriate din cadrul Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, au fost reţinute şi ele pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie.

UPDATE 20.00 Cristian Adomniţei, liderul PNL Iaşi şi şeful Consiliului Judeţean, a fost reţinut, după ce jandarmii l-au luat astăzi de la biroul său din cadrul instituţiei şi l-au dus la audieri la sediul DNA Iaşi. Auderile în dosarul în care este cercetat Cristian Adomniţei, dar şi alte două angajate ale CJ Iaşi, reţinute şi ele de procurorii DNA - Teodora Jingă, şefa Direcţiei de Proiecte Europene din cadrul CJ Iaşi, şi Carmen Irimescu, şefa Proiecte şi Parteneriate în cadrul Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă - au durat mai bine de cinci ore.

În acelaşi dosar de corupţie, procurorii DNA Iaşi au mai reţinut-o şi pe Letiţia Popa, administratorul firmei "Laser Co" SRL. Toţi cei patru inculpaţi vor fi duşi mâine în faţa judecătorilor Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

image
”Aştept să se afle adevărul. Nu cred că se impunea măsura reţinerii pentru o simplă hârtie”, a declarat Eduard Boj, avocatul lui Adomniţei, membru al PNL Iaşi şi consilier judeţean.

UPDATE 16.10 Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi liderul PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, care în jurul orei 16.00 se afla încă în sediul DNA Iaşi pentru a fi audiat, susţine că a fost chemat să dea declaraţii în faţa procurilor şi că are sentimentul că este "singurul din sat care nu ştie ce se întâmplă în jurul său".  "Am fost chemat la audieri şi aştept pe hol. Am sentimentul acela că sunt singurul din sat care nu ştie şi nu înţelege ce se întâmplă în jurul său", a spus Adomniţei, citat de Mediafax. 


Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi, susţine că alături de preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, au fost duşi la audieri la DNA şi alţi doi angajaţi ai instituţiei, toţi trei fiind "escortaţi" de către jandarmi de la sediul administraţiei judeţene. 

"Au fost chemate la audieri trei persoane din cadrul Consiliului Judeţean, una dintre acestea fiind preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei", a declarat Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi.

UPDATE ora 15.55: Două angajate ale Consiliului Judeţean Iaşi, Teodora Jingă, şefa Direcţiei de Proiecte Europene din cadrul CJ Iaşi, şi Carmen Irimescu, şefa Proiecte şi Parteneriate în cadrul Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, din cadrul aceleiaşi instituţii, au fost reţinute pentru 24 de ore de către procurorii DNA Iaşi, suspectate de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în acelaşi dosar în care este audiat şi Adomniţei. De asemenea, conform unor surse judiciare, a fost reţinută şi Letiţia Popa, administratorul firmei "Laser Co" SRL, implicată în acelaşi dosar. 

image

FOTO Letiţia Popa a fost scoasă din sediul DNA Iaşi, în jurul orei 18.00. FOTO Ionuţ Benea

Tot la sediul DNA Iaşi mai este audiată şi Irina Mihaela Raţă (foto dreapta), de asemenea angajată în cadrul Consiliului Judeţean. 

Potrivit unor surse judiciare, Cristian Adomniţei ar fi ajuns la DNA în calitate de suspect într-un dosar de corupţie. În afara preşedintelui de la Consiliul Judeţean Iaşi, a mai fost adusă la audieri la sediul DNA Iaşi, astăzi, 7 mai, şi Teodora Jinga, şefa Direcţiei de Proiecte Europene din cadrul CJ Iaşi. 

image

Cristian Adomniţei, şeful CJ Iaşi, dus la DNA. Istoricul dosarului pentru care procurorii au descins şi în aprilie în instituţie

Acţiunea procurorilor DNA are legătură cu descinderile procurorilor anticorupţie din data de 15 aprilie, atunci când, de la sediul instituţiei publice procurorii au ridicat documente legate de presupuse nereguli privind un contract de 340.000 de lei, pentru servicii de promovare a judeţului.

image

Faptele vizate în acest dosar sunt legate de modul de atribuire a unor contracte de achiziţii publice. Este vorba de acordarea unui contract prin procedura „cerere de ofertă”, adjudecat de S.C. LASER CO S.R.L. Iaşi şi semnat la data de 27 septembrie 2013, în valoare de 340.000 lei, care presupunea 16 repere. Contractul în cauza avea ca obiect „servicii de promovare a judeţului Iaşi”.

Contractul prevedea o durată maximă de execuţie de 3 luni de la data semnării, iar în cazul executării cu întârziere, prestatorul putea fi obligat la plata de penalităţi de 0,1%, pe fiecare zi de întârziere, din contravaloarea serviciilor rămase de executat. Consiliul Judeţean Iaşi a achitat societăţii suma integrală, iar procesul verbal de recepţie a consemnat că este totul în regulă calitativ şi cantitativ, deşi în cele 3 luni au fost predate doar 11 din cele 16 repere de promovare.

Mai precis, în schimbul banilor, Laser Co a editat broşuri, machete, flyere, sacose, CD-uri, pixuri şi alte produse, pe care cei de la CJ le-au dus în China, în oraşul Changchun din provincia chineză Jilin, la o ediţie a Expoziţiei Asiei de Sud-Est.

Vizaţi în acest dosar mai sunt şi vicepreşedinţii CJ Iaşi, Victor Chirilă şi Alin Aivănoaei dar şi Teodora Cristina Jinga, directorul executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare durabilă.

Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a plecat din ţară pe 15 aprilie, la ora 9.30, la puţin timp după ce magistraţii au descins la instituţia publică. Adomniţei a participat atunci la o şedinţă a Comitetului Regiunilor, organizată la Bruxelles.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite