FOTO Una dintre colinele Iaşiului se surpă. Măsuri de urgenţă pentru a opri alunecările de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost convocat din cauza unei puternice alunecări de teren din zona Copou- Breazu. Experţi de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ şi din Primăria Iaşi vor întocmi un plan de stabilizare a versantului care riscă să „înghită“ câteva locuinţe.

O alunecare de teren pe sute de metri din zona Copou i-a adus la aceeaşi masă, vineri, pe şefii Primăriei Iaşi, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţiii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, ai Poliţiei şi Jandarmeriei, responsabili ai furnizorilor de utilităţi E.ON - Delgaz Grid SA şi ApaVital SA, precum şi specialişti de la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi”.

„Acolo a avut loc o fractură majoră, pe versantul Copou Est, zona Ursulea, cu o desfăşurare pe sute de metri, în evoluţie şi cu pericol de distrugeri materiale“, a declarat primarul Mihai Chirica. După întâlnirea de ieri, s-a dispus realizarea unei expertize tehnice a zonei Aleii Mihail Sadoveanu - Fundac Ursulea care să fie realizată în regim de urgenţă, în săptămâna 19 - 26 iunie, de către reprezentanţi ai Biroului Versanţi şi Monumente al Primăriei, în colaborare cu specialişti ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Universităţii Tehnice „Gh. Asachi”. Expertiza va incluse şi soluţiilor tehnice pentru stabilizarea versantului, iar în paralel să fie lansată procedura de achiziţie a lucrărilor respective.

Totodată, s-a solicitat ca familiile să fie evacuate din zona de risc şi să le fie puse la dispoziţie locuinţele temporare, modulele, din dotarea municipalităţii. Până acum, o casă este în pericol de prăbuşire. „Din fericire, nu e o casă foarte, să spunem, scumpă, cea care ar putea fi afectată. Sfatul meu pe care l-am dat celor pe care i-am găsit acolo, dacă au varianta să se mute, să se mute. Nu pentru faptul că s-ar prăbuşi malul, pentru că mai are mult până la casă, dar pentru faptul că ar putea să cadă stâlpul de înaltă tensiune, având în vedere că în orice moment poate fi un seism puternic“, a mai declarat primarul Chirica.

Primarul a mai cerut reprezentanţilor E.ON - Delgaz Grid şi ApaVital să securizeze de urgenţă reţelele de utilităţi din zonă. Cea mai expusă riscului este compania E.ON, care deţine în acel amplasament o staţie de transformare şi stâlpi de înaltă tensiune. O eventuală defecţiune a staţiei de transformare ar putea afecta întreaga zonă a Copoului, până în Fundaţie. De aceea, municipalitatea a cerut, suplimentar, ca unităţile medicale să fie notificate să îşi pună la punct propriile sisteme alternative de alimentare cu energie electrică.

Oficialii primăriei au sistat, de asemenea, eliberarea de Planuri Urbanistice Zonale şi autorizaţii de construire pentru zonele cu risc, iar Direcţia de Urbanism şi Biroului Versanţi şi Monumente va realiza un raport complet privind starea versanţilor din întreg municipiul, document care să includă şi istoricul şi condiţiile legale ale dezvoltării imobiliare a zonelor respective.

Citeşte şi:

Primărie din România somată să achite fabuloasa sumă de 97 de milioane de euro pentru un act emis în vremea lui Carol I

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite